skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Térkép  

Panoramske razglednice Dolenjskih Toplic

Dolenjske Toplice ležijo v dolini reke Krke ob vznožju Kočevskega Roga. Olvasás tovább
Dolenjske Toplice ležijo v dolini reke Krke ob vznožju Kočevskega Roga.  Topliški dolini dajejo obeležje doline ob vodah in hribovje, ki se dviga iznad njih. Dolina, ki spremlja Sušico med vinorodnim Ljubnom, se pri Toplicah nekoliko dvigne in se prevali v dolino ob Radešci, ki prehaja v široko dolino ob Krki. Le-ta se pri Soteski razširi v plodno polje. Na desnem bregu Krka sprejema pritoke Radešco z Obrščico in Črmošnjico ter Sušico. Iznad doline se na zahodu strmo dviguje Kočevski Rog, porasel z mešanim gozdom. Slikovit razgled dajejo vinske gorice Ljuben (548 m), Veliki Rigelj (370 m) in sv. Vid. Večji del vasi je obcestnega tipa.
Dolenjske Toplice ležijo v plitvi dolini Sušice med gozdnatim gričevjem na nadmorski višini 179 m. Na zahodni strani proti dolini Radešce se dviga gozdnati Cvinger (299 m), na severu in vzhodu pa Pristava (311 m) in Prašičevka (299 m). Okolica Toplic je izrazito kraškega značaja, le gozdovi zakrivajo to dejstvo. Kraški značaj topliške okolice poudarjajo številni ponori, podzemeljske jame, prepadi in vodni bazeni.

Fotó galéria

Hely

Hely megjelenítés

Információk

Kategória

történelem

Kapcsolattartó

Darja Peperko Golob

Jelszavak

Dolenjske Toplice, FOTOGRAFIJE, krajevna zgodovina, RAZGLEDNICE

A közzététel dátuma

06.05.2013 13:51

Legutóbbi módosítás

28.06.2013 14:30

Možnost filtriranja

Keresés

Tartalom típus

KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA

Szervezet

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam