skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Térkép  

Pirnatova vila 1958

Društveni dom na Homcu so leta 1944 požgali partizani. Alojz Pirnat je leta 1946 kupil 2.364 kvadratnih metrov veliko zemljišče, na katerem je bilo tedaj pogorišče Društvenega doma doma.

Arhitek Jože Plečnik in Alojz Pirnat sta bila prijatelja, saj je Pirnat zanj opravljal pasarska dela. Plečnik je za vilo naredil načrt v edinstvenem slogu – z značilnimi stebri v vogalih in ritmično razporejenimi okni. Postavil jo je na stare kletne zidove, vendar v polovico manjšem obsegu. Mojster Jože Plečnikje je uporabil lastno umetniško vodilo in je modernizirane klasične arhitekturne forme zaznamoval z drznimi predelavami, s katerimi je dosegel zaostritev, ki v tem okolju naravnost izstopa. Gradnja je napredovala počasi, a jo je Plečnik vse do smrti nadzoroval. Po smrti pa je delo nadaljeval Plečnikov sodelavec Anton Bitenc, ki je pustil nekaj svojih sledi, kot sta dva portala, prizidek garaže, balkon. Zanimivo je, da so bili betonski strešniki  sprva namenjeni Križankam v Ljubljani. Avtentični Plečnikov interier je še vinska klet nekdanjega kulturnega doma, ki jo sestavljajo miza, klop in leseno-zidana obloga, ostalo je Bitenčevo delo, razen jedilnega kota, ki je narejen po Plečnikovih nasvetih.

Fotó galéria

Hely

Hely megjelenítés

Információk

A digitális gyűjtemény szerzője

Kristina Galun

Kapcsolattartó

Kristina Galun

Jelszavak

Homec, Homški hrib, Plečnik, Jože, VILE (ARHITEKTURA), ARHITEKTURA, krajevna zgodovina, stare razglednice, Pirnat, Alojz

A közzététel dátuma

13.11.2019 13:31

Legutóbbi módosítás

13.11.2019 09:50

Možnost filtriranja

Keresés

Tartalom típus

KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA

Szervezet

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam