skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Térkép  

Pisatelj Milan Pugelj, zapisovalec usod malih ljudi

Novo mesto je v preteklosti pustilo številne sledi v literarnih delih marsikaterega slovenskega pisatelja, saj so mnogi tu obiskovali gimnazijo. Novomeška gimnazija je imela konec 19. stoletja pomembno vlogo v kulturnem in izobraževalnem življenju na celotnem Kranjskem.

Olvasás tovább

Spet drugi so si Novo mesto sami izbrali za svoj dom, kakor na primer Janez Trdina, ki je sproti beležil spoznanja o življenju tukajšnjega prebivalstva. Manj pa je bilo tistih mojstrov pisane besede, ki so se v Novem mestu rodili, torej so iz tega okolja izšli, čeprav so svojo poklicno pot nadaljevali drugje. Eden teh je bil pripovednik in pesnik Milan Pugelj, ki je v Novem mestu preživel otroštvo in mladost. Kljub temu, da je svoje ustvarjalno obdobje preživel v Ljubljani, se je v številnih delih vračal na Dolenjsko, ko je v pripovedi vpletal prigode iz lastnega življenja. V letu 2013 mineva od njegovega rojstva sto trideset let.

Milan Pugelj sicer ne sodi med vodilne pisateljske osebnosti, ustvarjal je tako rekoč v senci velikih imen slovenske moderne. Velik vpliv nanj je imel zlasti Ivan Cankar. Literarni kritiki se različno opredeljujejo do njegovega razmeroma obsežnega pisateljskega opusa. Niso si enotni niti glede literarnega obdobja, kamor bi ga uvrstili (nova romantika, realizem ali naturalizem). Prvi pregled njegovega dela je izšel leta 1948, nazadnje pa je njegovo delo pred slabo četrtino stoletja ocenila Alenka Koron v Pugljevem izboru novel O nekoristnih ljudeh.

Fotó galéria

Információk

Kategória

irodalom

A digitális gyűjtemény szerzője

Mateja Kambič

Kapcsolattartó

Mateja Kambič

Jelszavak

SLOVENSKI PESNIKI, SLOVENSKI PISATELJI

A közzététel dátuma

19.02.2014 00:00

Legutóbbi módosítás

16.01.2019 13:03

Možnost filtriranja

Keresés

Tartalom típus

KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA

Szervezet

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam