skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Térkép  

Plečnikov Centralni stadion v Ljubljani

Centralni stadion je začel nastajati leta 1923. Načrt zanj je po naročilu telovadnega društva Orli pripravil Jože Plečnik. Iz finančnih razlogov je Plečnik za postavitev stadiona izbral opuščeno gramoznico med Dunajsko in Vodovodno cesto. Olvasás tovább
Gradnja objekta je potekala postopoma, saj je zanjo primanjkovalo sredstev. Organizirani sta bili kar dve t.i. stadionski loteriji (1927 in 1928), da bi na ta način pridobili finančna sredstva. Glavna nagrada na eni izmed obeh loterij bila t.i. vila Stadion, ki jo je prav tako zasnoval Plečnik in ki stoji v bližini stadiona. Gradnja objekta se je nato s prekinitvami nadaljevala do leta 1935, ko je bila za potrebe evharističnega kongresa postavljena še pokrita častna tribuna. Med letoma 1938 in 1939 so postavili še betonske tribune in stranska glasbena paviljona. Zadnja dela so bila izvedena v začetku šestdesetih let, ko so uredili sedeže na vzhodni strani, v sedemdesetih pa dodali jeklene konstrukcije za močne reflektorje. 

Leta 2007 je bil javnosti predstavljen načrt popolne prenove objekta, do katere pa zaradi številnih zapletov zaenkrat še ni prišlo. Tako je stadion žal prepuščen propadu.

Fotó galéria

Možnost filtriranja

Keresés

Tartalom típus

KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA

Szervezet

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam