skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Térkép  

»Pošlji mi poljub«, zbirka ljubezenskih razglednic v Knjižnici Mirana Jarca Novo mesto

»Ljubezen nam je vsem v pogubo, tako živali kakor človeku«, je svojo pripoved V Zali (1894) zaključil pisatelj Ivan Tavčar (1851–1923), ki je hkrati avtor ene najlepših slovenskih povesti, hvalnice čisti ljubezni Cvetje v jeseni (1917). Ljubezen je prisotna povsod, in od nekdaj predstavlja nezamenljiv navdih umetniškega ustvarjanja tako v besedi kot sliki; o njej ni govora le v knjigah, ljubezensko vsebino lahko skrivajo predvsem pisma in korespondenca, hranjeni v knjižnicah, muzejih in arhivih. Posebej zanimive so v tem oziru razglednice, ki lahko prinašajo oboje, tako slikovno kot besedilno moč ljubezni in predvsem ničesar ne skrivajo.

Olvasás tovább

Na t. i. ljubezenskih razglednicah so upodobljeni značilni ljubezenski motivi in simboli, kot so srca, čipke, ljubezenske pentlje, grlice, golobčki, vrtnice, znak  X, motiv roke, Kupido, Amor, Puto …

Pravih ljubezenskih voščilnic ni ohranjenih veliko, saj njihove vsebine lastniki navadno ne želijo deliti z drugimi, temveč le z osebo, ki ji je voščilnica namenjena. Izmenjevanje in pošiljanje ljubezenskih voščilnic je bilo pri nas v navadi predvsem na gregorjevo, dan, ko goduje sv. Gregor in se ženijo ptički, ob osebnih praznikih, kot sta god in rojstni dan, v zadnjih desetletjih, do izuma elektronskih sporočil in voščilnic, pa tudi na vse bolj priljubljeno valentinovo.

V Posebnih zbirkah Boga Komelja v novomeški knjižnici je ohranjenih precej domačih in tujih voščilnic z ljubezenskim motivom, ki pa večinoma nimajo ljubezenskega posvetila, temveč povsem običajna voščila in pozdrave. To je zbirka razglednic z bolj ali manj domiselnimi »srčnimi« motivi od konca 19. stoletja do 90-ih let 20. stoletja. Danes so, tako kot skoraj vse ostale, tudi tovrstne razglednice izginile s prodajnih polic, saj so jih nadomestile mobilne naprave, preko katerih pošiljatelj hitro (in brezplačno) »pošlje poljub«.

VIRI IN LITERATURA:

Ovsec, Damjan J.: Srce moje – valentinovo, praznik ljubezni, zaljubljencev in dobrih prijateljev. Ljubljana, Kmečki glas, 2003.

Ovsec, Damjan J.: Velika knjiga o praznikih – praznovanja na Slovenskem in po svetu. Ljubljana, Domus, 1993.

Maksim Gaspari: Bogastvo razglednic. Ljubljana, Mladinska knjiga, 2000.

Fotó galéria

Információk

A digitális gyűjtemény szerzője

Darja Peperko Golob

Kapcsolattartó

Darja Peperko Golob

Jelszavak

stare razglednice, VOŠČILNICE, LJUBEZEN

A közzététel dátuma

22.04.2021 08:08

Legutóbbi módosítás

20.04.2021 12:22

Možnost filtriranja

Keresés

Tartalom típus

KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA

Szervezet

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam