skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Térkép  

Predilnica Litija danes

Predilnica Litija je v letu 2011 praznovala 125. obletnico ustanovitve. Vse od ustanovitve dalje ostaja njena osnovna dejavnost proizvodnja preje. Za svoj obstoj se je vsa leta prilagajala potrebam trga in temu primerno prilagajala količino in strukturo proizvodnje. Olvasás tovább
Danes proizvaja samo preje iz mešanic različnih naravnih, sintetičnih in umetnih vlaken ter filamentov. Vso osnovno surovino uvaža. V osnovni surovini predstavljajo največji delež bombažna in regenerirana celulozna vlakna, sledijo pa vseh vrst sintetična vlakna, vlakna živalskega izvora, ostala vlakna rastlinskega izvora ter kemijsko modificirana novo razvita vlakna za posebne namene, ki se vključujejo v mešanice ostalih vlaken za dosego posebnih lastnosti proizvedenih prej.

Bombaž uvaža iz Azije, predvsem iz Uzbekistana in Tadžikistana ter iz Afrike, predvsem iz Benina, Čada in Egipta. Regenerirana celulozna vlakna kupuje v Avstriji, Nemčiji in v Indiji, lan pa kupuje v Belgiji. Vsa ostala vlakna kupuje pretežno v Evropi. Letno proizvede okrog 5.000 ton preje, ki jo prodaja v več kot trideset držav po svetu. Največ, to je okrog 90 % proda na trgih zahodne Evrope, predvsem v Italiji, Franciji, Belgiji, Nemčiji, Angliji, Nizozemski in Španiji.

Prodaja specializiranim tkalnicam in pletilnicam ter barvarnam. Kupci preje uporabljajo pretežno za izdelavo hišnega in dekorativnega tekstila, za modna oblačila in za tehnične izdelke, kot so filtri v elektrarnah. Do kupcev dostopa preko skupnega razvoja stalno novih prej, ki se spreminjajo tako po surovinskih sestavih, kot po konstrukciji izdelave. V ta namen je podjetje v zadnjih letih razvilo vrsto novih tehnologij in zamenjalo stare stroje z novimi visoko avtomatiziranimi, bolj produktivnimi in energetsko varčnejšimi stroji. Podjetje je procesno organizirano skladno s standardi kakovosti ISO 9001 od leta 1995 dalje.

V investicije in razvoj podjetje letno vlaga v povprečju osem do deset odstotkov ustvarjenih prihodkov. Podjetje je bilo v zadnjih letih nagrajeno s priznanjem za energetsko učinkovito podjetje in je vsako leto tudi uvrščeno med petdeset najbolj odličnih podjetij po skrbi za dolgoročni razvoj in rast podjetja ter za visoko poslovnost v odnosu s svojimi poslovnimi partnerji po oceni mednarodne bonitetne agencije.

Podjetje zaposluje 270 delavcev, od tega 64 % žensk, pretežno iz Litije in okolice, 25 % pa se jih vozi iz Zasavja. Po izobrazbeni strukturi ima zaposlene tri magistre znanosti in devetnajst z univerzitetno izobrazbo, kar predstavlja 9 % zaposlenih. Zaposlenih s četrto do šesto stopnjo izobrazbe ima 35 %, preostali zaposleni pa imajo nižjo stopnjo izobrazbe.

Proizvodnja v predilnici Litija obratuje neprekinjeno 24 ur na dan približno 330 dni v letu. Stroji stojijo le v času večjih praznikov in kolektivnega dopusta. Zaposleni v proizvodnji delajo v štirih izmenah, to je po dva dni popoldne, dva dni dopoldne, dva dni ponoči, dva dni pa so prosti.

Podjetje svojim zaposlenim omogoča izobraževanje in usposabljanje za sledenje zahtevnim pogojem mednarodnega poslovanja. V lasti je obdržalo počitniške kapacitete, to je obmorski kompleks v Pineti na Hrvaškem, apartma v Moravskih toplicah in kočo na Veliki planini.

Lastniki podjetja so zaposleni, bivši zaposleni in upokojenci podjetja preko družbe Predilnica Litija holding d.d. Podjetje ima jasne strategije in cilje. Za svoje prihodnje poslovanje je finančno stabilno in poslovno uspešno, kar gre zasluga vsem zaposlenim, posebno pa vodstvu v preteklosti, da je kljub gospodarskim krizam uspelo obdržati podjetje.

Vera Žlabrovec, Predilnica Litija

Fotó galéria

Možnost filtriranja

Keresés

Tartalom típus

KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA

Szervezet

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam