skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Térkép  

Novo mesto je mozaik raznolikih prostorov in rabe

V zadnjem obdobju se v Novem mestu srečujemo s pojavom, ko so posamezni mestni prostori vedno bolj podvrženi trenutnim kapitalskim interesom. Nove pozidave ob mestnih vpadnicah in avtocesti, v območjih trgovskih centrov, v industrijskih in obrtnih conah ipd. oblikujejo  anonimne, brezoblične mestne prostore brez medsebojne organske povezanosti, identitete in so praviloma tudi viri onesnaževanja. Postali so sestavni del našega vsakdanjika, hudo pa je, če moramo v takšnih okoljih tudi živeti. Marsikdaj bi se lahko izognili slabo načrtovanim mestnim soseskam in prometnicam, posledično pa tudi slabi volji in revoltu prebivalcev, če bi urbanisti pri svojem delu bolj upoštevali načela trajnostnega razvoja mest. Slednje pomeni, da bi morali poleg ekonomskih upoštevati tudi okoljske in socialne razvojne vidike za potrebe načrtovanja bolj kakovostnih življenjskih okolij. Tako pa urbanisti praviloma pri svojem delu ne izhajajo iz edinstvenih, zgodovinsko pogojenih mestnih značilnosti, temveč je cilj njihovih prizadevanj mnogokrat zgolj ekonomski vidik. 

Olvasás tovább

V Novem mestu se ravno v tem času srečujemo s številnimi ne dovolj premišljenimi posegi v mestni prostor, kot so ponesrečeno umeščanje hitre državne ceste, t. i. tretje razvojne osi, v urbani prostor Ločne, načrtovanje pozidave edinega mestnega parka ob Kulturnem centru Janeza Trdine in širitev Tovarne zdravil Krka v Kosovo dolino. Ti posegi v neobnovljivi mestni prostor samo nadaljujejo žalostno tradicijo neprimernih urbanističnih in političnih odločitev iz bližnje preteklosti, kot sta npr. pozidava obsežnega industrijskega kompleksa IMV leta 1959 na južnem robu mesta in neustrezno reševanje regionalnega prometa na desnem bregu Krke, ki hromi razvoj zgodovinskega predmestja Kandija.

Fotó galéria

Hely

Hely megjelenítés

Információk

A digitális gyűjtemény szerzője

Tomaž Golob, Društvo Novo mesto

Jelszavak

Novo mesto, FOTOGRAFIJE, RAZGLEDNICE

A közzététel dátuma

10.12.2019 13:11

Legutóbbi módosítás

09.12.2019 12:34

Možnost filtriranja

Keresés

Tartalom típus

KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA

Szervezet

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam