skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Térkép  

Prostovoljno gasilsko društvo Svetina skozi čas: 1970-2020

Gasilsko društvo Svetina je najmlajše gasilsko društvo v Občini Štore. Ustanovljeno je bilo na pobudo Štefana Krumpaka, poveljnika industrijskega Gasilskega društva Železarna Štore. Svetinski gasilci so s pripravljalnimi deli pričeli v letu 1969, prvi občni zbor pa sklicali v začetku leta 1970, tako da za datum ustanovitve velja 8. februar 1970, ko je potekal ustanovni občni zbor. 

Olvasás tovább

Na njem je bil za predsednika izvoljen Andrej Videc, za poveljnika pa Ciril Pesjak. Tako predsednik, kot poveljnik sta bila krajevna funkcionarja. Andrej Videc, kmet iz vasi Kanjuce pri Svetini, je bil znan družbeno-politični delavec in odbornik Občinske skupščine Celje, ki je bil s svojo vestnostjo za zgled ostalim mestnim funkcionarjem. Bil je tudi glavni organizator obnove svetinske cerkve, kakor tudi vseh komunalnih del, predvsem pri asfaltiranju cest v Krajevni skupnosti Svetina. V upravni odbor so bili poleg predsednika in poveljnika izvoljeni še tajnik Janez Starlekar, blagajnik Leopold Jurkošek in orodjar Franc Jurkošek.

Vsa prva leta je nad razvojem društva bdel Štefan Krumpak in s svojim znanjem ter bogatimi izkušnjami pomagal društvu, da je zaživelo s polno močjo. Gasilci so se prvo leto večkrat sestali, kaj več pa ni bilo storjenega, saj niso imeli niti opreme niti svojih prostorov. Sobo za sestanke jim je nudila osnovna šola. Naslednje leto (1971) je društvo dobilo Tomosovo motorno brizgalno, nekaj cevi in ostale opreme. Vse to so imeli hranjeno v šolskem kabinetu. Prvo gasilsko prireditev so imeli 16. julija 1971 ob prevzemu motorne brizgalne.

Šele v tretjem letu delovanja (1972) je društvo, po dogovoru z ravnateljem osnovne šole Francem Klepejem, dobilo svoje začasno orodišče v kletnem prostoru šole, ki pa zaradi vlage opremi ni nudilo kakovostne hrambe. V tem letu je k društvu pristopilo večje število mlajših članov in pričeli so z rednimi gasilskimi vajami.

Prvo pomembno gasilsko prireditev so organizirali 30. septembra 1973, in sicer prvo gasilsko hitrostno tekmovanje trojk na mopedih. Start in cilj sta bila pri Osnovni šoli Svetina. Ekipa treh članov je morala na mopedih prevoziti približno 3 kilometre dolgo pot, ki je vodila mimo počitniškega doma železarjev (predhodnik Doma na Svetini), in ko je prispela na cilj, je izvedla taktično vajo z gasilnim orodjem, ki ga je vozila s seboj. Prvi član – strojnik – je nosil na hrbtu motorno brizgalno Tomos, drugi – napadalec – je nosil kolobar tlačnih C-cevi in ročnik, tretji – vodar – pa je nosil dve sesalni cevi, zviti v polkrog in obešeni okrog vratu. Tekmovanja so se udeležila sosednja gasilska društva, prišli so tudi gasilci s Ptuja. To je bilo prvo in zadnje tovrstno gasilsko hitrostno tekmovanje v Občini Celje. Zaradi vse strožjih prometnih predpisov je gasilska organizacija opustila podobna tekmovanja, ki pa so vsekakor pokazala, katera je najhitrejša in najučinkovitejša pomoč v hribovitih predelih, kjer so bile cestne povezave izjemno slabe.

Leta 1976 so s prispevki krajanov in dotacij Občinske gasilske zveze Celje kupili novo večjo motorno brizgalno Rosenbauer 600 l ter jo 19. julija tudi prevzeli z velikim gasilskim slavjem. V letu 1977 so bili gasilci že toliko izurjeni, da so se udeležili gasilskega tekmovanja Občinske GZ Celje in dosegli 3. mesto.

Po smrti predsednika Andreja Vidca v letu 1979 je predsedniško mesto prevzel Ludvik Pesjak in društvo vodil do leta 1993. Ko je Merx pričel v letu 1980 graditi na Svetini trgovino z gostinskim obratom, so se dogovorili, da bodo gasilci v kletnih prostorih dobili svoje prostore (garažo in pisarno s sanitarijami). Izgradnjo je financiral SIS za požarno varnost Celje.

Naslednje leto (1981) so dobili tudi staro gasilsko vozilo. Zaradi stalnih popravil pa so imeli z njim v glavnem stroške. Na občinskem tekmovanju so bile leta 1983 štiri desetine. Številčno se je društvo okrepilo, tako je leta 1985 štelo 36 aktivnih članov in 18 pionirjev gasilcev.

V osemdesetih letih prejšnjega stoletja sta se v anale društva zapisali predvsem letnici 1985, ko so s pomočjo občinske gasilske zveze ter krajanov kupili orodno vozilo TAM 80, leta 1988 pa motorno brizgalno Ziegler 800 l.

V začetku devetdesetih je društvo začela pestiti prostorska stiska. Za posredovanje v zaselkih, kjer ni hidrantnega omrežja, je društvo potrebovalo gasilsko avtocisterno. V letu 1993 je vodenje društva prevzel Mirko Zupanc, ki je bil predsednik dva mandata, do leta 2003.  V letu 1995 so člani z lastnim delom zgradili prizidek za gasilsko garažo, naslednje leto pa dobili rabljeno avtocisterno MAN 7000 l. Leta 2000 je društvo praznovalo tridesetletnico, obletnico pa je zaznamoval poseben dogodek, prevzem novega gasilskega vozila GVC 16/25, ki ga je društvo kupilo s finančno pomočjo Občine Štore in prostovoljnimi prispevki krajanov.

V letu 2003 je vodenje društva ponovno prevzel Ludvik Pesjak, ki je društvo vodil do svoje smrti (2015). Od leta 2015 društvo vodim Andreja Videc.

Prostovoljno gasilsko društvo Svetina je bilo vseskozi eden glavnih organizatorjev družabnih prireditev, ki so za kraj pomembne. Društvo vsako leto organizira gasilsko mašo v čast zavetnika gasilcev sv. Florjana, ki poteka v kapeli sv. Florjana v Svetlem dolu. Pobudo za mašo je dal nekdanji župnik gospod Vinko Čonč. Tradicijo gasilskih maš pa skušamo ohranjati tudi v bodoče. Maše se udeležijo gasilci prostovoljnih gasilskih društev Občine Štore ter Prostovoljnega gasilskega društva Teharje in Šentrupert.

V letošnjem letu društvo praznuje 50-letnico delovanja. Pri svojem delu strmimo k zagotavljanju meril minimalne opremljenosti društva z opremo in strokovne usposobljenosti, ki jo po kategorizaciji nalaga država. V zadnjem času se je struktura članstva tudi pomladila, po dolgih letih smo ponovno pričeli delati z mladino, tako, da se trojke mladih vsako leto udeležujejo gasilskega kviza in gasilske orientacije.

Danes gasilsko društvo šteje 43 članov, od tega 11 mladih. Za posredovanje imamo na voljo vozilo GVC 16/25 in novo vozilo za prevoz moštva GVM-1 Opel Vivaro, ki je prvič zapeljalo v garažo konec septembra. Prav nabava novega vozila je letos, predstavljala največji izziv vodstvu društva. Tako kot številna društva po Sloveniji, smo v začetku leta načrtovali nabiralno akcijo med krajani in donatorji in izvedbo veselice s prevzemom vozila konec avgusta. Zaradi epidemije COVID-19 so se vse načrtovane aktivnosti zamaknile za nekaj mesecev, izvedba veselice pa je postala nemogoča. Kljub temu, nam je s pomočjo Občine Štore in župana Mirana Jurkoška ter radodarnostjo krajanov in donatorjev, uspelo zbrati dovolj sredstev za nakup vozila. Novo vozilo je nadomestilo 35 let staro vozilo TAM 80, ki ni ustrezalo zakonskim pogojem za prevoz otrok. Novo vozilo bo omogočalo še aktivnejše delo vseh starostnih skupin svetinskih gasilcev.

Ob 50. obletnici našega dela, nam je Občina Štore letos podelila srebrni grb Občine Štore. Prejem srebrnega grba Občine Štore predstavlja članom in članicam našega društva priznanje, da delamo dobro in prijetno spodbudo za nadaljevanje izvajanja te humanitarne dejavnosti tudi v prihodnje.

Információk

A digitális gyűjtemény szerzője

Dr. Andreja Videc

Kapcsolattartó

Srečko Maček

Jelszavak

GASILSTVO, ZGODOVINA

A közzététel dátuma

13.11.2020 09:57

Legutóbbi módosítás

20.11.2020 12:40

Možnost filtriranja

Keresés

Tartalom típus

KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA

Szervezet

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam