skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Térkép  

Ptuj in Ormož z okolico na razglednicah

V zbirki so predstavljene razglednice, ki jih hrani Knjižnica Ivana Potrča v svojih domoznanskih zbirkah. Najstarejše razglednice so iz konca 19. stoletja, v zbirki pa najdemo tudi najnovejše razglednice, ki so trenutno še v prodaji na poštah.

Olvasás tovább

Zakaj razglednice ?

Na prvi pogled se morda zdi, da razglednice ne sodijo v knjižnico in knjižnične zbirke. Vendar so predvsem zaradi svoje dokumentarne vrednosti lahko pomemben del domoznanskih zbirk, saj pričajo o podobi nekega kraja in življenja  ljudi v njem v preteklosti. Motivno so bogate predvsem najstarejše razglednice iz časov Avstro-Ogrske. Takrat je imela svojo razglednico skoraj vsaka ulica v mestu in najmanjši kraji, cerkve, trgovine, gostilne in kavarne. Neredko so na njih tudi ljudje: opazujemo lahko prizore iz društvenega in družabnega življenja.

Iz zgodovine razglednic

 

Razglednica se je postopno razvila iz dopisnice, t.i. corespondenzkarte, ki jo je prva izdala dunajska poštna uprava leta 1869. Slovenski izraz zanjo je bil sprva listnica, od leta 1873 pa dopisnica. Njena prva stran je bila rezervirana za naslov in znamko, zadnja pa za pisna sporočila. Kmalu po izidu dopisnic pa so se pojavile tudi take s ilustracijami; slikovni del se je postopno večal in končno zasedel celo hrbtno stran dopisnice, ki je tako postala sprednja stran razglednice. Ker je ob ilustraciji zmanjkalo prostora za sporočilo, se je posledično spremenila tudi naslovna stran. Leta 1904 so jo razmejili na dva dela: na desni strani je bil prostor za znamko in naslov, na levi pa za sporočilo. Tako se je končal razvoj razglednice, ki jo poznamo še danes.

Slovenski kraji so dobili prve razglednice ob koncu 80-ih let in v začetku 90-ih let 19. stoletja. Razglednice so razširjale velike in znane založbe, ki so izdajale razglednice krajev po vsej Evropi, pa tudi manjši lokalni založniki, ki so pokrivali samo lokalna območja. Nekateri so zalagali samo razglednice svojega kraja ali pa celo samo svoje gostilne, trgovine ali trafike. Največ litografskih razglednic slovenskih krajev je založila tvrdka Schwiedrnoch, ki je po želji naročnika tiskala razglednice za vse kraje in v vseh jezikih.

Razglednice v Knjižnici Ivana Potrča Ptuj

Knjižnica hrani na Domoznanskem oddelku obsežno zbirko razglednic  krajev na širšem območju Ptuja in Ormoža  (Ptuj, Ormož, Haloze, Slovenske gorice, Ptujsko in Dravsko polje). Zbirko sistematično gradimo od leta 2003, obsega pa več kot 1.500 razglednic, ki segajo v čas od konca 19. stoletja do danes. Posebno bogata je zbirka razglednic Ptuja.

Na portalu Kamra predstavljamo izbrane razglednice, ki - opremljene s komentarjem - pripovedujejo zgodbo o krajih, ljudeh in dogodkih na tem koncu Slovenije. Posebna pozornost je namenjena starejšim razglednicam, saj so le-te zaradi svoje slikovitosti in dokumentarne vrednosti najbolj iskane in zaželjene.

Literatura:
Drnovšek, Marjan (ur.): Pozdravi iz slovenskih krajev. Mladinska knjiga, Ljubljana, 1987.
Jerenec, Mira: Pozdrav iz naših krajev: razglednice Ptuja in okolice v domoznanski zbirki. Knjižnica Ivana Potrča Ptuj, 2004.

Fotó galéria

Hely

Hely megjelenítés

Információk

A digitális gyűjtemény szerzője

Mira Petrovič

Kapcsolattartó

Mira Petrovič

Jelszavak

DOMOZNANSKE ZBIRKE, Ormož, Ptuj, RAZGLEDNICE

A közzététel dátuma

13.01.2009 00:00

Legutóbbi módosítás

15.01.2019 13:04

Možnost filtriranja

Keresés

Tartalom típus

KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA

Szervezet

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam