skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Térkép  

Pustni karneval v Litiji

V Litiji ima pustni karneval že dolgoletno tradicijo. Bil je eden izmed najboljših v Sloveniji, saj se je mesto Litija predstavilo širši slovenski javnosti. Zadnja leta mu skušajo prizadevni organizatorji znova vdahniti toliko življenja, kot ga je nekoč že imel. Olvasás tovább

Pustni karneval je običajno na pustno nedeljo. Rdeča nit pustnega karnevala je satiričen prikaz družbenega in političnega življenja v Litiji. Organiziran je bil otroški ali mladinski karneval, ki je potekal dopoldne, običajno ob 10. uri v sodelovanju z osnovnimi šolami in vrtci. Po navadi se je zaključil z zaključno točko na odru. Skupine so prihajale mimo odra in animator je posameznim skupinam dajal praktične nagrade (žoge, igrače). Popoldanski karneval se je pričel ob 14. uri. S sprevodom skupin različnih mask  je potekal pretežno na desnem bregu reke Save – Rozmanov trg in Valvazorjev trg.

Vsak karneval je imel temo, ki so jo določili na seji Turističnega društva Litija in naj bi bila satira na trenutne čase (bencinski boni, politične teme...). Za pripravo pustne povorke je skrbel odbor, ki je skrbel za to, da so bile skupine kvalitetne in estetske, pomagal z idejami in ocenjeval delo. Sodelovale so delovne organizacije: Predilnica Litija, Lesna industrija Litija, Komunalno podjetje, Mesarija in prekajevalnica Šmartno, Kovina Šmartno, Presad Gabrovka, TOZD Usnjarna Šmartno, TOZD Gradmetal Litija, Mizarstvo Litija, krajevne skupnosti, kulturna društva, trgovine, gostinski obrati… Organizacije so tudi pomagale pri izvedbi pustnega karnevala s prispevki za srečelov, prevoz, oglaševanje. V skladišču v Ponovičah so shranjevali oblačila in na ta način udeležencem pomagali, da je bila udeležba množična. Odbor je tudi skrbel za avtobusne prevoze, pogostitev udeležencev, gostinsko ponudbo na stojnicah, pobiranje vstopnine, kulturni program, pripravo prireditvenega prostora.  Zaključna točka se je odvijala na odru pred Centromerkurjem.

Karnevalska veselica oz. pustni ples se je odvijal v dvorani na Stavbah.

Hely

Hely megjelenítés

Információk

Kategória

néprajz

Közzétette

Knjižnica Litija

Kapcsolattartó

Andreja Štuhec

Jelszavak

Litija, Pustni karneval v Litiji, Valvazorjev trg

A közzététel dátuma

14.05.2012 08:38

Legutóbbi módosítás

05.06.2012 15:43

Možnost filtriranja

Keresés

Tartalom típus

KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA

Szervezet

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam