skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Térkép  

Radio-Tednik Ptuj med slovensko osamosvojitveno vojno

Osamosvojitev Slovenije je pomenila uresničitev volje slovenskega naroda, hkrati pa odkrit napad JLA na Slovenijo. V teh prelomnih trenutkih, ko je bilo potrebno sprejemati hitre odločitve ter odgovarjati na številna vprašanja in izzive, so imeli pomembno vlogo tudi slovenski mediji, ki so skrbeli za hitro in natančno posredovanje informacij prebivalstvu.
 
Med slovensko osamosvojitveno vojno sta lahko informacije o takratnem dogajanju širši javnosti najhitreje posredovala radio in televizija, z eno- ali večdnevnim zamikom pa tudi časopisje. Nacionalna radio in televizija sta se osredotočala predvsem na poročanje o pomembnejših dogodkih na državnem nivoju, medtem ko so lokalne medijske hiše prebivalce informirale tudi o dogajanju v njihovi neposredni okolici.
 
Olvasás tovább
Informacije, ki jih danes vsak trenutek zgolj z nekaj kliki najdemo na internetu, jih prejmemo po elektronski pošti ali na mobilni telefon, so v tistem obdobju lahko prišle do prebivalcev najhitreje predvsem po radijskih valovih. Zavedajoč se svoje vloge ter pomena hitrega in natančnega informiranja je Radio Ptuj s 24-urnim poročanjem skrbel za hitro ter podrobno obveščanje o vojnem dogajanju na širšem ptujsko-ormoškem območju. Poročanja in reportaže novinarjev so služile vsesplošnemu informiranju in koordiniranju prebivalstva v vojnih razmerah, preverjanju zanesljivosti posameznih informacij o trenutnem dogajanju pri različnih virih, preprečevanju žrtev med civilnim prebivalstvom, zmanjševanju panike ter umirjanju negotovosti in strahu med ljudmi.

Pričujoča digitalna zbirka, ki smo jo posvetili 30. obletnici vojne za Slovenijo, temelji na zbirki fotografij Martina Ozmeca, nekdanjega novinarja Radia-Tednika Ptuj. Kot novinar je bil priča nekaterim ključnim dogodkom osamosvajanja na ptujskem območju in jih je trajno ovekovečil na fotografijah. Fotografije dopolnjujejo izbrani zvočni posnetki radijskih oddaj Radia Ptuj iz tega obdobja, ki jih je zbral, uredil in digitaliziral Davorin Jukić, takratni vodja tonskih tehnikov Radia Ptuj.
 

Fotó galéria

Információk

Kategória

történelem

A digitális gyűjtemény szerzője

Tjaša Mrgole Jukić

Jelszavak

SLOVENIJA, OSAMOSVOJITEV, Ptuj, osamosvojitvena vojna

A közzététel dátuma

22.06.2021 11:09

Legutóbbi módosítás

17.08.2021 12:26

Možnost filtriranja

Keresés

Tartalom típus

KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA

Szervezet

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam