skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Térkép  

Razgled po Ljubljani

Kdaj točno je bila izdana prva razglednica Ljubljane ni znano. Najstarejša razglednica iz zbirke gospe Milene Žnideršič, ki je posodila svojo obsežno zbirko razglednic Ljubljane za razstavo v Slovanski knjižnici (na osnovi slednje je namreč nastala pričujoča digitalna zbirka), ima zapisano letnico 1894. Sklepamo lahko, da so se prve razglednice Ljubljane pojavile kmalu po letu 1890. Olvasás tovább
Domovina razglednice je Velika Britanija, kjer je v letu 1840 pisatelj Theodore Hook narisal na košček tršega papirja risbo, na drugo stran nalepil pravkar izdano znamko za en penny s podobo kraljice Viktorije in jo poslal s pošto samemu sebi na dom. Zanimiva ideja o pošiljanju "dopisnic" s podobami se je hitro razširila po Evropi in svetu. Zacvetel je založniški posel z litografijami različnih podob in krajev, ki so imele na hrbtni strani prostor za prejemnikov naslov.

Sprva hrbtna stran ni bila namenjena pisanju sporočil, zato so dopisovali pozdrave in sporočila kar na naslovno stran.


Avtorji fizične razstave, na podlagi katere je nastala pričujoča zbirka, so: Jurij Primožič, Maša Šipič, Simona Pečenik ter Nela Križnik Primožič.

Fotó galéria

Možnost filtriranja

Keresés

Tartalom típus

KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA

Szervezet

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam