skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Térkép  

Savsko naselje v Ljubljani skozi čas

Začetnica Savskega naselja je bila Savska kolonija, ki so jo začeli graditi leta 1946 s pomočjo množice prostovoljnih delavcev, občasno pa tudi političnih kaznjencev. Podobo Savske kolonije in Savskega naselja so načrtovali številni znani slovenski arhitekti: Boris Kobe, Dušan Bohinec, Milan Mihelič, Ilija Arnautović in drugi. Dela so izvajala gradbena podjetja Megrad, Gradis, Obnova, pozneje pa tudi Tehnika, Splošno gradbeno podjetje Grosuplje, Energoplan. Olvasás tovább
»Onstran Stadiona se Bežigrad nadaljuje spet v tistem čudnem spoju raznih slogov, ki jih je mogoče opazovati že s Topniške ulice. Takoj na desno roko je velikanska vojašnica, nato se vrste stanovanjske hišice, ki so bile zgrajene med obema vojnama in nosijo skorajda že pečat secesije, nenadoma se dvignejo v zrak kakšne aluminijasto-betonske moderne stavbe, a takrat, ko se Topniška ulica začne obračati proti Linhartovi, zagledamo pravo pravcato velemesto. Vtis, da gre za pomoto in da sanjamo, je popolnoma upravičen. A vendarle nekatera znamenja, na primer znamenje netrdnosti, pričajo, da smo v Ljubljani. Vsekakor pa je novo stanovanjsko naselje med Linhartovo in Šmartinsko cesto eden največjih dosežkov moderne Ljubljane. Na dokaj majhnem prostoru je zbrano nekaj stolpnic in večje število blokov. Velemestni dih, ki tu veje, nastaja zaradi nenavadne resnice, da v tem, razmeroma majhnem predelu, ni nobene stavbe s kakšnim drugim duhovnim obrazom, temveč so čisto vse moderne. kaj takega pa je v Ljubljani skoraj nemogoče doseči. Celo v njenem najstarejšem delu, ki človeka s svojo enovitostjo žametno gladi prav po dnu duše, so nekateri trenutki slogovnih izjem.«

Odlomek. 
Jože Javoršek, Vodnik po Ljubljani, 3. krog, stran 212. Založba Obzorja Maribor, 1965. 

Soseska Savsko naselje je razdeljena na stanovanjske in javne stavbe, prometno mrežo ter rekreacijske in zelene površine. Prvotno je bila zasnovana za 5.000 prebivalcev, kar še zmeraj omogoča osebne stike med prebivalci in zmerno oddaljenost od vseh delov soseske. Razdeljena je na četrti od tristo do tisoč prebivalcev, vsaka četrt pa je razdeljena na sosedstva. Center celotne soseske pa sestavljajo vzgojno-varstvena ustanova, objekti osnovne preskrbe in večje igrišče. 

Stanovanjske zgradbe so različnih tipov. V jedru ob glavni cesti (Linhartova, Topniška) so stanovanjske stolpnice in so mišljene kot nosilke mestne note, v naslednjem pasu so nižji bloki in vrstne hiše, v zadnjem pa enodružinske hiše. Takšna zasnova je pri nas nato služila kot osnova za načrtovanje stanovanjskih sosesk v Ljubljani (kot na primer BS 6, ŠS 6). 
Na zahodni strani Topniške, severno od carinarniške kolonije, so ob koncu 60. let zgradili nov del naselja z bloki, postavljenimi v obliki črke U, vrtcem in šolo. 

V devetdesetih letih je bilo Savsko naselje povezano z novo sosesko Župančičeva jama ter preko nje z novim mestnim parkom. Savsko naselje danes velja za eno kakovostnejših stanovanjskih sosesk v bližini mestnega središča in je ena najbolj zazelenjenih mestnih četrti v Ljubljani. 

Literatura: 
- Mihelič, B.: Urbanistični razvoj Ljubljane. Ljubljana, 1983.
- Nikšič, M. in drugi: Dragocena urbanistična dediščina - Savsko naselje. Ljubljana : MOL in Urbanistični inštitut Slovenije, 2013.


Fotó galéria

Információk

Jelszavak

20. stoletje, Bežigrad, Ljubljana, STANOVANJSKA GRADNJA, STANOVANJSKA NASELJA

A közzététel dátuma

19.11.2015 00:00

Legutóbbi módosítás

19.11.2015 09:56

Možnost filtriranja

Keresés

Tartalom típus

KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA

Szervezet

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam