skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Térkép  

Semenska kataloga agronoma Josipa Lenarčiča za leti 1891 in 1892

V prispevku predstavljamo dve dragoceni drobni knjižici, ki ju je v zadnjem desetletju 19. stoletja izdal Vrhničan, agronom Josip Lenarčič in ju danes hranimo v domoznanskem oddelku Cankarjeve knjižnice Vrhnika.

Olvasás tovább

Semenski katalog za leta 1891 in Semenski katalog za leto 1892 sta bogata zbirka podatkov za vse, ki jih zanima, kako so nekoč kmetovali, kakšno vrsto hrane so pridelovali in seveda v končni fazi tudi jedli v našem prostoru. Izbor ponujenih semen je presenetljiv. Že pred 130-imi leti je Josip Lenarčič, ki je semena v glavnem nabavljal pri svetovno znanem ponudniku semen Vilmorin-Anrieux & Comp. v Parizu in imel razpredeno mrežo dobaviteljev najrazličnejšega blaga po celi Evropi, domačim pridelovalcem hrane omogočil nakup osnovnih in izbranih vrst. Kot na primer: več vrst cvetače, brokoli, pastinak, izbrane vrste poletnih, jesenskih in zimskih solat, jajčevce, paradižnik, šparglje, artičoke … Katalog je ponujal tudi mladiče odlične angleške pasme prašičev Yorkshire ter jajca za valjenje kokoši, rac ter gosi.

Prispevek, ki smo ga razširili še z Lenarčičevimi strokovnimi članki, ki jih je objavljal v časopisih Kmetovalec in Novicah gospodarskih, obrtniških in narodnih, posvečamo 31. Dnevom evropske kulturne dediščine (DEKD) in 9. Tednu kulturne dediščine (TDK).

Izbrana tema je več kot primerna saj je naslov letošnjih DEKD Dober tek! S pričujočo raziskavo in predstavitvijo gradiva iz naše zbirke smo tudi v Cankarjevi knjižnici Vrhnika prisluhnili zgodbam, vzpostavili vez s preteklostjo, s tradicijo pridobivanja hrane in prehranjevanja, črpali iz izkušenj in znanj naših prednikov …


[1] Jernej Hudolin, v Dober tek! DEKD in TKD 25.9.-9.10.2021, Program prireditev in dejavnosti www.zvkds.si, str.5

Fotó galéria

Hely

Hely megjelenítés

Információk

A digitális gyűjtemény szerzője

Nataša Oblak Japelj

Kapcsolattartó

Nataša Oblak Japelj

Jelszavak

19. stoletje, Josip Lenarčič (1856-1939), POLJEDELJSTVO, VRTNARSTVO, SEMENARSTVO, PRODAJNI KATALOGI, KOKOŠI, PRAŠIČEREJA, Vrhnika, Cankarjeva knjižnica Vrhnika

A közzététel dátuma

30.09.2021 10:26

Legutóbbi módosítás

30.09.2021 10:26

Možnost filtriranja

Keresés

Tartalom típus

KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA

Szervezet

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam