skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Térkép  

Skupina Ribice, klekljarska sekcija Slovenskega kulturnega društva Lipa iz Bazovice

Vodja skupine Ivjana Štranj se je s klekljanjem srečala že kot deklica, ko je obiskovala svojega dedka, ki je živel na posestvu blizu Idrije. Osnov, sukanja in križanja, jo je naučila mama, znanje pa je dopolnjevala pri klekljaricah v Idriji. Med Ivjaninim odraščanjem je bula obležala v kleti, na plan pa jo je spet privlekla desetletna hčerka, ki se je, tako kot mama Ivana, za klekljanje navdušila na počitnicah v Idriji. Tako se je začelo drugo obdobje klekljanja Ivane Štranj, ko je začela obiskovati delavnice in seminarje Čipkarske šole Idrija in klekljala 'za svojo dušo'.

Olvasás tovább

V oktobru leta 2000 so jo v SKD Slovenec iz Boršta povabili k vodenju klekljarskega tečaja. Prijavilo se je kar 13 klekljaric, do danes pa je Ivjana v skupini Ribice poučevala skoraj 60 oseb. Od leta 2007 skupina deluje pod okriljem SKD Lipa iz Bazovice. Srečujejo se enkrat tedensko ter se postopoma in metodično učijo klekljanja pa tudi zgodovine klekljanja, risanja vzorcev in uporabe mednarodne barvne skale. Občasno organizirajo tematske delavnice, ki jih vodijo zunanje mentorice, ter izlete po krajih širom Slovenije in Evrope, ki so povezani s čipko. Najbolj odmevne pa so tematske razstave, ki jih pripravijo približno na dve leti in so zelo obiskane. Ena od njih je bila razstava Ples v maskah, ki jo je skupina pripravila v letu 2013 in z njo gostovala tudi izven domačega kraja. Nova razstava je seveda v pripravi, v letu 2016 pa bodo gostovale na gradu Dobrovo. Ribice so se ukoreninile v skupnost, zanimanje zanje pa narašča in vsako leto se jim pridruži kakšen nov član ali članica.

Fotó galéria

Hely

Hely megjelenítés

Információk

A digitális gyűjtemény szerzője

Neža Bandel

Kapcsolattartó

Ivjana Štranj
Neža Bandel

Jelszavak

čipke, KLEKLJANJE, ROČNA DELA, ETNOLOGIJA

A közzététel dátuma

28.12.2016 15:59

Legutóbbi módosítás

27.12.2016 11:03

Možnost filtriranja

Keresés

Tartalom típus

KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA

Szervezet

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam