skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Térkép  

Šolstvo na Ježici

Prve temelje šolstva je na Ježici postavil kurat ježiške fare Jurij Japelj, ki je tu deloval od 1787 do 1795. Do izgradnje župnišča (1791) je okoliške otroke učil branja in pisanja kar v zasebnih najetih sobah. V novozgrajenem župnišču so pouku namenili učilnico. Za njim je po pripovedih vaščanov po hišah poučeval neki Kolavdar, ki je od vsake hiše računal po 1 goldinar na leto. Ko je zbral dovolj denarja, je najel sobo in jo uredil v učilnico. Njegov naslednik Jože Kukelj je pouk vodil v mežnariji, pravo šolo pa so zgradili šele leta 1870.

Olvasás tovább

Zaradi izrazito kmečkega okoliša so leta 1876 odprli še kmetijsko-nadaljevalno šolo, ki je v zimskih mesecih potekala ob nedeljah. Z naraščanjem števila prebivalstva je postala enorazredna šola pretesna, zato so jo 1900 dozidali in dodali še en razred, 1909 pa še tretji razred. Sicer reden pouk so zmotile le prihajajoče vojne, ki so večje otroke prikrajšale za pouk saj so morali doma delati namesto odsotnih očetov.

Po 1. svetovni vojni so imele močan vpliv na šolstvo politične stranke, na Ježici predvsem klerikalna Slovenska ljudska stranka. Za učence so bile obvezne šolske maše, gradivo v šolski knjižnici pa je bilo izrazito nabožne vsebine. Sčasoma je SLS izgubila močan vpliv in liberalci so prišli v ospredje. Po ustanovitvi Sokola se je vse več mladih pridružilo sokolskemu gibanju in Komunistični partiji Slovenije (Matija Udvanc, Danila Kumar i. dr.).

Med 2. svetovno vojno je veliko nekdanjih učencev ježenske šole sodelovalo v NOB, precej jih je tudi izgubilo življenje. Vojna je močno posegla v šolanje otrok. Italijansko-nemška meja je potekala ravno skozi posavske vasi, zato so otroci iz Savelj in Kleč po novem morali v šolo v Šentvid. Tudi prostore ježenske šole so začasno zasedli najprej Italijani, nato pa še Nemci.

Po vojni je ježenska šola spet zaživela, povsem so prevladale smernice OF. Postala je premajhna, zato je pouk nekaj časa potekal v treh izmenah. Leta 1954 so jo adaptirali, 1963 pa je postala podružnica bližnje OŠ Danile Kumar. Ko so slednjo povečali in dogradili, se je ježenska podružnica leta 1986 ukinila oziroma preselila v nove prostore OŠ Danile Kumar v Stožicah. 

Fotó galéria

Hely

Hely megjelenítés

Információk

A digitális gyűjtemény szerzője

Tjaša Bezenšek

Jelszavak

ŠOLE, OSNOVNE ŠOLE, DOMOZNANSTVO, Bežigrad, Ljubljana

A közzététel dátuma

31.12.2020 14:55

Legutóbbi módosítás

30.12.2020 20:39

Možnost filtriranja

Keresés

Tartalom típus

KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA

Szervezet

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam