skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Térkép  

Spominska obeležja NOB v litijski okolici

Dne 9. maja 1945 se je končal štiriletni boj, ko je okupator moral zapustiti našo deželo in po celotni Evropi se je končala 2. svetovna vojna. Prišla je težko pričakovana svoboda in veselje ob zmagi. Dolga leta smo na ta dan praznovali Dan zmage. Uveden je bil leta 1967 na ukaz Vrhovnega poveljnika oboroženih sil in ministra narodne obrambe FNRJ (Josipa Broza - Tita).

Olvasás tovább
Partizanski boj je prvič v zgodovini združil ves slovenski narod na vsem slovenskem narodnostnem ozemlju. V Litiji in okolici se ni razlikoval od borb in uspehov v drugih krajih Slovenije. 
 
Sam kraj Litija je predstavljal važen povezovalni člen med Ljubljano, Dolenjsko, Gorenjsko in Štajersko. Posebnosti upora proti okupatorju so bile partizanske akcije ob reki Savi, ki so jo morali vsako noč premagovati partizanski brodniki in kurirji. Strateški pomen Litije skupaj z železniško progo so z velikimi napori prekinjali minerji, ko so minirali most in predor v Pogoniku. Povezanost partizanov s terenom, vasmi in samo Litijo ter enotnost prebivalstva sta okupatorju preprečevali organizirati pomembnejše protiosvobodilno gibanje.
 

Fotó galéria

Hely

Hely megjelenítés

Információk

Kategória

történelem

Közzétette

Knjižnica Litija

Jelszavak

Litija, Šmartno pri Litiji, SVETOVNA VOJNA 1939-1945, SPOMENIKI, NOB

A közzététel dátuma

29.11.2017 11:19

Legutóbbi módosítás

18.05.2020 08:23

Možnost filtriranja

Keresés

Tartalom típus

KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA

Szervezet

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam