skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Térkép  

Avtorica učbenikov

Helena Stupan je avtorica prvih učbenikov za srednje šole, saj se je ob svojem pedagoškem delu kmalu zavedla potrebe po osnovnih priročnikih za učenje nemščine na naših šolah. Njeni glavni deli sta Nemško literarno berilo za gimnazije (l. 1953) in Nemška književnost (l. 1968), prvi celoviti prikaz nemške književnosti v slovenskem jeziku, ki ga študenti uporabljajo še danes.

Olvasás tovább

Jože Pogačnik, akademik, literarni zgodovinar, slovenist in univ. profesor je ob izidu učbenika Od Prešerna do Cankarja l. 1955 zapisal: »… Naj takoj poudarim! Knjiga dr. Stupan-Tominškove se mi zdi toliko tehten dosežek slovenskega literarnega zgodovinopisja za potrebe gimnazij, da bi se ob njem splačalo spregovoriti o vrednotenju literarno-umetnostnih pojavov, o izboru in diferenciaciji gradiva, ki pride za srednjo šolo v poštev, in posebej o metodični plati obravnave določenih posebnosti, stilno enotnih tokov in časovnih razdobij.«

Avtorica je izid pospremila z besedami: »Če bo knjiga dijakom vsaj nekoliko v pomoč in bo dala pobudo za pospešeno pisanje zglednega učbenika slovenske literarne zgodovine, je dosegla svoj namen.« (Od Prešerna do Cankarja, pregled slovenske književnosti za višje razrede gimnazij in njim sorodnih šol, Maribor, 1955, uvod)

Fotó galéria

Hely

Hely megjelenítés

Információk

A digitális gyűjtemény szerzője

Petra Puhar Kejžar

Jelszavak

ŽENSKE, KULTURA, HUMANIZEM, IZOBRAŽEVANJE, Stupan, Helena, Puhar, Helena, Maurer Škofič, Neža, UČBENIKI

A közzététel dátuma

01.06.2021 07:20

Legutóbbi módosítás

01.06.2021 06:25

Možnost filtriranja

Keresés

Tartalom típus

KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA

Szervezet

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam