skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Térkép  

Oris dobe : čas emancipacije žensk

Dandanašnji smo ženske v večjem delu t. i. razvitega sveta enakopravne z moškimi. Četudi to še ne pomeni, da smo tudi povsem enakovredne, enako obremenjene, zastopane in da imamo povsem izenačene možnosti, a vendarle − v zadnjem stoletju in pol so si pogumne ženske izborile, da se v večini držav sveta lahko skupaj z moškimi izobražujemo, delamo, kandidiramo, odločamo o rojstvu otrok, vozimo, se rekreiramo, zabavamo, hodimo same po ulici, potujemo in se oblačimo kakorkoli želimo … Sliši se vsakdanje, pa še ne tako daleč nazaj ni bilo in marsikje po svetu še vedno ni.

Žlahtne Gorenjke Helena Stupan, Helena Puhar in Neža Maurer so odraščale in se oblikovale v viharnem času, ko so ženske premikale dolgo ukoreninjeno miselnost, da so manj vredne in manj sposobne od moških. Vsaka po svoje je za svojo samouresničitev in za napredek v odnosu do žensk na sploh premikala ovire z dejanji, ki navdušujejo še danes.

Fotó galéria

Hely

Hely megjelenítés

Információk

A digitális gyűjtemény szerzője

Petra Puhar Kejžar

Jelszavak

Gorenjska, Kranj, ŽENSKE, KULTURA, HUMANIZEM, IZOBRAŽEVANJE, Stupan, Helena, Puhar, Helena, Maurer Škofič, Neža

A közzététel dátuma

01.06.2021 07:20

Legutóbbi módosítás

31.05.2021 08:04

Možnost filtriranja

Keresés

Tartalom típus

KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA

Szervezet

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam