skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Térkép  

Rodila se je 22. decembra 1930 v Podvinu pri Polzeli.  V njenem rojstnem kraju še vedno stoji skromna hiša, v kateri je ugledala svet. Od leta 2001 je kulturni spomenik lokalnega pomena. Hiša je vključena v »Učno pot v objemu polzelskih gričev«, občina pa načrtuje njeno obnovo. Učenci Osnovne šole Polzela so jo leta 2014 opisali v turistični nalogi:

»V naselju Kopank v Podvinu pri Polzeli se nahaja Zalesnikova domačija, kjer se je leta 1930 rodila naša Neža Maurer. Leta 2001 je občina hišo odkupila in jo z odlokom razglasila za kulturni spomenik. Ta pritlična, delno lesena hiša s predelano črno kuhinjo naj bi nastala, po zasnovi sodeč, v sredini 19. stoletja. Kletni del je narejen iz kamenja, gornji pa iz lesenih brun. Ob hiši je narejen kamnito-lesen prizidek, ki je povezan pod enotno streho. Hiša je ena izmed redkih še ohranjenih v bližnji in daljni okolici, ki nam izpričuje način življenja, gospodarjenja in bivanja v preteklosti. Posebno pa je pomembna Zalesnikovi Nežiki, pesnici in pisateljici Neži Maurer.«

Fotó galéria

Hely

Hely megjelenítés

Információk

A digitális gyűjtemény szerzője

Petra Puhar Kejžar

Jelszavak

ŽENSKE, KULTURA, HUMANIZEM, IZOBRAŽEVANJE, Maurer Škofič, Neža

A közzététel dátuma

01.06.2021 07:20

Legutóbbi módosítás

01.06.2021 06:38

Možnost filtriranja

Keresés

Tartalom típus

KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA

Szervezet

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam