skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Térkép  

Po očetovih stopinjah

Helena Stupan izhaja iz ugledne intelektualne družine prof. dr. Josipa Tominška, znanega slavista, literarnega zgodovinarja, šolnika, planinca in dolgoletnega urednika revije Planinski vestnik. Rodila se je v Kranju, v času, ko je njen oče dr. Josip Tominšek poučeval na kranjski gimnaziji. Njena mama Barbara, rojena Hafner, je bila nemškega rodu. Helena je bila četrti otrok v družini. Ime, ki ga najdemo v uradnih dokumentih, je Helene, sama pa se je kasneje vedno podpisovala s poslovenjeno verzijo imena – Helena.

Olvasás tovább

Njen oče Josip Tominšek (1872–1954) je bil navdušen planinec, ki je preplezal vse gorenjske vrhove. Ko je služboval v Kranju, je bil med pobudniki ustanovitve podružnice Slovenskega planinskega društva. Iniciativa zanjo je bila podana v kranjski Narodni čitalnici l. 1894, uradno pa so jo ustanovili 12. julija 1899.

Njena mladostna pot je bila vezana na očetova službovanja, tako da je po otroških letih v Kranju osnovno šolo obiskovala v Ljubljani, gimnazijo v Ljubljani in Gorici, maturirala pa je na klasični gimnaziji v Mariboru l. 1918. Po prvi svetovni vojni se je vpisala na Univerzo v Gradcu, kjer je študirala slavistiko, germanistiko in romanistiko, pedagogiko ter arheologijo. Izpopolnjevala se je tudi na univerzah v Strassbourgu, pariški Sorboni in na Karlovi univerzi v Pragi. Na Univerzi v Gradcu je l. 1925 kot prva Slovenka doktorirala iz arheologije z dizertacijo iz prazgodovine in slavistike. Po končanem študiju je na zagrebški univerzi diplomirala še iz slovenščine, nemščine in češčine ter opravila strokovni profesorski izpit.

Ob študiju je nabirala prve izkušnje s poučevanjem. Tako je učila na različnih šolah v Mariboru (na dekliški meščanski šoli in na državnem ženskem učiteljišču) ter na počitniških tečajih v Pragi in Göttingenu. Leta 1932 se je poročila z Bogomirjem Stupanom, profesorjem zgodovine na mariborski gimnaziji. Rodila sta se jima sin Mitja in hčerka Tanja.

Fotó galéria

Hely

Hely megjelenítés

Információk

A digitális gyűjtemény szerzője

Petra Puhar Kejžar

Jelszavak

Gorenjska, Kranj, ŽENSKE, KULTURA, HUMANIZEM, IZOBRAŽEVANJE, Stupan, Helena, Puhar, Helena, Maurer Škofič, Neža

A közzététel dátuma

01.06.2021 07:20

Legutóbbi módosítás

31.05.2021 18:25

Možnost filtriranja

Keresés

Tartalom típus

KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA

Szervezet

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam