skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Térkép  

Voščilnice z motivom božičnega drevesca

O nastanku in pojavu božičnega drevesca je veliko teorij. Olvasás tovább
Božično drevesce, stoječe pokonci, okrašeno z lučkami oz. svečami kot središče domačega praznovanja, je posebna oblika prastarega, zelo razširjenega zimskega mlaja. O nastanku in pojavu božičnega drevesca je veliko teorij. Že dosti prej, preden je drevo postalo sestavni del božiča, je pomenilo simbol upanja in veselja. Zimzeleno drevo brez okraskov in luči je predstavljalo drevo življenja – sveto drevo. Stara slovenska božična smrečica ni bila okrašena in večinoma ni bila v hiši ampak pred njo – na plotu domačega vrta, ob vodnjaku ali ob vaškem studencu. Ponekod so jo imeli tudi v hiši in je krasila bogkov kot, tako da je visela s stropa navzdol.

Okrašena božična smrečica kot jo poznamo danes je mlada šega. V 18. stoletju se je začela pojavljati v nemških mestih in se počasi širila na podeželje srednje Evrope. V slovenski kmečki hiši okrašeno božično drevo do začetka 2. svetovne vojne ni bilo poznano. Darila pod drevescem so bila sprva preprostejše narave - sadje, krhlji, orehi, kruh ipd.

Fotó galéria

Hely

Hely megjelenítés

Információk

Kapcsolattartó

Bojana Medle

Jelszavak

BOŽIČ, NOVO LETO, PRAZNIKI, PRAZNOVANJE, RAZGLEDNICE, VOŠČILNICE

A közzététel dátuma

21.11.2014 22:29

Legutóbbi módosítás

11.12.2014 20:14

Možnost filtriranja

Keresés

Tartalom típus

KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA

Szervezet

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam