skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Térkép  

Zdravilišče v Dolenjskih Toplicah

Dolenjske Toplice so svoje ime dobile že v srednjem veku, in sicer po izvirih tople vode. Olvasás tovább

Dolenjske Toplice so svoje ime dobile že v srednjem veku, in sicer po izvirih tople vode. Ime kraja je slovenskega porekla, nanaša pa se na krajevni izvor termalne vode. Leta 1481 se omenjajo kot Topliza prope Rosseh (pri gradu Rožek blizu Podturna, ki je danes v razvalinah). Valvasor v Slavi vojvodine Kranjske uporablja ime Toplica. Po drugi svetovni vojni je kraj uradno dobil ime Dolenjske Toplice, čeprav so jih tako imenovali že pred drugo svetovno vojno.

Prva pisna omemba Dolenjskih Toplic sega v leto 1228. Leta 1385 je kraj prišel v šeststoletno posest grofov Auerspergov Turjaških, ki so v petdesetih letih 17. stoletja dali sezidati prvo kopališko stavbo in obzidali ter pokrili enega izmed treh vrelcev termalne vode. Med leti 1767 in 1776 so zgradili današnji hotel Vital, ki je bil v tedanjem času najimenitnejša stavba na Kranjskem. Zgradba je bila sezidana v toskanskem slogu in je imela štiri etaže: klet s tremi pokritimi bazeni, pritličje in dve nadstropji z 28 sobami za goste. Ljubljanski zdravnik Anton Kastelic je leta 1777 opravil prvo analizo termalne vode in jo objavil na Dunaju. Dolenjske Toplice so od takrat sodile med najbolj ugledna zdravilišča avstro-ogrske monarhije.

Knezi Auerspergi so zdravilišče večkrat v celoti prenovili, zadnjič v letu 1899, ko je bil dograjen sedanji hotel Kristal. Leta 1922 so Auerspergi zdravilišče prodali svojemu tedanjemu najemniku, češkemu zdravniku Konstantinu Konvalinki. Leta 1934 je dr. Konvalinka zdravilišče dal v upravljanje Kmetski posojilnici iz Ljubljane, leta 1940 pa je postal novi lastnik zdravilišča Zdraviliška združba iz Ljubljane. Med drugo svetovno vojno, septembra in oktobra 1943, je bila v zdravilišču partizanska bolnišnica, ki jo je vodil dr. Peter Deržaj. Takrat so bile Dolenjske Toplice dvakrat bombardirane in obe zdraviliški stavbi sta bili zelo poškodovani, oprema je bila uničena ali odpeljana. Leta 1946 sta bili zdraviliški stavbi nacionalizirani. Najpomembnejšo prelomnico v povojnem obdobju pa predstavlja leto 1973, ko se je zdravilišče priključilo tovarni zdravil Krka iz Novega mesta. V zdravilišču Dolenjske Toplice danes zdravijo revmatična obolenja, kot so vnetne revmatske bolezni, degenerativne revmatske bolezni in zunajsklepne revmatske bolezni.

http://www.terme-krka.si/si/dolenjske/


Hely

Hely megjelenítés

Információk

Kategória

történelem

Kapcsolattartó

Darja Peperko Golob

Jelszavak

Dolenjske Toplice, FOTOGRAFIJE, RAZGLEDNICE, ZDRAVILIŠČA

A közzététel dátuma

08.05.2013 14:49

Legutóbbi módosítás

28.06.2013 14:31

Možnost filtriranja

Keresés

Tartalom típus

KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA

Szervezet

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam