Pred iznajdbo hladilnikov so hitro pokvarljiva živila in pijačo hladili s pomočjo naravnega ledu. Pridobivali so ga v kraških jamah, na potokih, jezerih itn.
Ledarstvo je predstavljalo pomembno gospodarsko dejavnost – najbolj znano je, da so se z njo ukvarjali na področju Trnovskega gozda, od kamor so led vozili v Trst, Gorico, na Dunaj, v Aleksandrijo itn. že v 2. polovici 19. stoletja, pozneje tudi v okolici Hrpelj in Kozine ter v Žireh. Kot dejavnost pa se je ledarstvo razvilo tudi v Logatcu, kjer so led sekali na Lokvi, za jezovi na Logaščici ter na Javornikovem bajerju (le-tega ni več zaradi poselitve). Led so sekali za gosilne, mesnice, slaščičarja in hotel Kramar.
V Logatcu je obstajalo več skladišč, tj. ledenic (to so bili zidani ali leseni objekti):
– Kramarjeva pri nekdanjem Hotelu Kramar na današnji Tržaški cesti,
– Javornikova pri Javornikovi mesnici na današnji Cankarjevi cesti in
– ledenica, ki jo je uporabljal slaščičar in je stala na vrtu za Sartorijevo hišo na Tržaški cesti.
Ledu iz Logatca niso izvažali, saj ga je pogosto primanjkovalo že za potrebe kraja.