Žetev in mlačev po starem v Deželi kozolcev.
Žetev je v kmetijstvu izraz za spravilo zrelega žita. V preteklosti so žito najprej pokosili, nato pa so ga naložili na voz in ga odpeljali do kmetije, kjer je stekel nadaljnji postopek.
Mlačev je kmečko opravilo, povezano s spravljanjem zrnja iz klasja, latja s cepcem, z mlatilnico. Zrnje na tradicionalen način ločimo od slame s tem, da žito obdelujemo s cepci.
Tradicionalna oblika žetve in mlačve je zahtevala veliko število poljedelskih delavcev in žetev je bila tudi družaben dogodek v kmečkem okolju, povezan z mnogimi ljudskimi običaji, ki v dobi mehanizacije izginjajo.
S prireditvijo Pika poka pika pok smo v okviru Dnevov evropske kulturne dediščine hoteli prikazati kmečki opravili žetev in mlačev v naravnem okolju Dežele kozolcev ter jih dokumentirati v spomin in opomin vsem prebivalcem naše dežele.
Žetev in mlačev so nam prikazali člani Etno društvo Draga Šentrupert in učenci Osnovne šole dr. Pavla Lunačka Šentrupert, ki so nam dokazali da ta tradicionalna kmečka opravila in ljudski običaji, ki ju spremljajo v našem okolju še niso pozabljeni.