Viri:
– Valvasor, J. W., Freiherr von: Slava vojvodine Kranjske : izbrana poglavja. Izbral in prevedel Mirko Rupel. Ljubljana, MK, 1984.
– Vodnik, Valentin: Kuharske bukve : faksimile s prevodom v sodobno slovenščino in barvno prilogo. Uvodno študijo napisal Janez Bogataj. Fotografije Janez Pukšič. Ljubljana, 2011.
– Santonino, Paolo: Popotni dnevniki : [1485 – 1487]. Prevedel Primož Simoniti, spremna beseda W. Baum. Celovec : Dunaj : Ljubljana, Mohorjeva založba, 1991.
– kuharske knjige, navedene v zbirki in številne druge
– slovenski časopisi: Domoljub, Gospodinjska pomočnica …
Literatura (izbrano):
– Bogataj, J.: Okusiti Slovenijo. Ljubljana : Rokus Klett, 2012 (tudi 2008 in 2007).
– Fras, M.: Stare prleške in prekmurske jedi za naše dni. Murska Sobota : Pomurska založba, 2007.
– Goody, J.: Food and love : a cultural history of East and West. London : New York : Verso, 2010, cop. 1998.
– Kuhar, B.: Dobra meščanska kuhinja : 300 izbranih receptov iz najboljših kuhinj slovenskih mest. Ljubljana : Cankarjeva založba, 2007.
– Kuhar, B., Mlinarič, J.: Samostanska kuhinja : prehrana kartuzijanov in jedilniki žičkih menihov v prvi polovici 18. stoletja. Ljubljana, Kmečki glas, 2002.
– Kunaver, D., Pavlin, D. et al.: Slovensko narodno izročilo : [slovenski običaji, narodne noše, domače jedi, kmečka opravila, ljudske pesmi]. Ljubljana : Lexis, 1993.
– Makarovič, G.: Prehrana v 19. stoletju na Slovenskem. V: Slovenski etnograf, let. 33/34 (1988/1990), str. 127 – 205.
– Montanari, M.: Lakota in izobilje : zgodovina prehranjevanja v Evropi. Ljubljana : Založba cf., 1998.
– Plesničar-Gec, L., Kuhar, B.: Emona in rimska kuhinja : Apicijevi recepti za današnjo rabo. Ljubljana, Kmečki glas in Mestni muzej, 1996.
– Slovenska kuhinja : več kot 100 tradicionalnih jedi. 2., prenovljena izdaja. Ljubljana : Mladinska knjiga, 1995.
– Schiller, R.: Sveta Hildegarda zdravi : odkritje celostnih terapij iz 12. stoletja. Ljubljana : Vale-Novak, 1995.