Dva recepta za domače jedi je prispevala tudi direktorica naše knjižnice Dragica Turjak. Oba sta dediščina njene tašče:
„Oba recepta sem spoznala preko svoje tašče, Korošice izpod Uršlje gore. Nisem dobila zapisanih receptov, ampak sem jedi spoznala ob njenem kuhanju in navodilih. Količine so poljubne, jaz delam zelo po okusu, prav tako tudi moja sinova, ki recepta peljeta dalje. Še vedno pogosto kuham obe jedi, seveda sezonsko (poleti je kumar in bučk v izobilju), spomladi je po navadi berivka. Vsi družinski člani obe jedi obožujejo. Moj starejši sin cmoke pripravi tudi brez kvasa, s kislim testom, ampak to zahteva nekaj več časa in truda. S prilagoditvijo (popražena čebula namesto ocvirkov) so kumare s cmoki odlična veganska jed.”
GRENADIR MARŠ IN ŠNITKA (Pražen krompir s testeninami in berivka)
6 srednje velikih krompirjev
1 čebula
15 dag testenin (polžki)
2 žlici masti ali olja
žlička soli
Krompir skuhamo in olupimo, čebulo na drobno nasekljamo ter zlato popražimo na maščobi ter spražimo krompir. Posebej skuhamo testenine in jih primešamo krompirju. Vse skupaj še malo premešamo na nizki temperaturi in ponudimo s skledo berivke ali druge zelene solate.
MURKOV ZOS IN KIPJENI KNEDLI (Kumarična omaka in vzhajani cmoki)
6 večjih kumar (lahko tudi bučk ali mešano, bučke in kumare)
1 čebula
malo maščobe
pol žličke kumine
2 stroka česna
2 žlički mlete rdeče paprike
1-2 žlici soli
½ kg mehke moke
½ kocke kvasa
domači ocvirki za zabelo cmokov
Kumare/bučke olupimo in odstranimo semena, naribamo na lističe ali bolj na drobno (po želji). Posolimo in pustimo, da spustijo tekočino. Čebulo na drobno narežemo in rumenorjavo popražimo na maščobi. Ožmemo kumare in jih damo na čebulo ter premešamo in dušimo na manjšem ognju. Dodamo začimbe (kumina, česen, rdeča paprika). Dušimo do mehkega.
Za cmoke zamesimo mehko kvašeno testo, lahko tudi mešamo s polnozrnato moko. Ko testo lepo vzhaja, z žlico polagamo žličnike/cmoke na pomokan prtič, cmoke pokrijemo s krpo in še malo počakamo, da še enkrat vzhajajo. Med tem zavremo rahlo osoljeno vodo in v njej pokuhamo cmoke (dve minuti na vsaki strani). Cmoke s penavko pobiramo iz kropa in jih sproti zabelimo z ocvirki (ali praženo čebulo na olivnem olju).