Nekaj receptov:
JUHE
Prežganka
V temnejše prežganje vržemo žlico kumine in ščepec soli ter ju hitro razredčimo z mrzlo vodo. Ko zmes postane dovolj gladka, jo vlijemo v lonec s kropom. Nazadnje razžvrkljamo par jajc in jih vlijemo v juho, ki ji lahko dodamo nekaj na kocke zrezanih osušenih koščkov kruha.
Štrajher Fani, Jeronim
Močnik (1)
Lahko naredimo slivov (“sliviček”), jabolčni ali hruškov močnik (“grušovo župo”). Suha jabolka, hruške ali slive skuhamo v vodi, dodamo “farfeljce”, narejene na 1 jajcu in podmetemo z moko ali zgostimo z jajcem. Za boljši okus lahko močnik skuhamo na mleku ali mu dodamo malo kisle smetane. Po želji ga lahko tudi okisamo. K močniku serviramo fižol.
Kunst Liza, Bistrica ob Sotli 53
Močnik (2)
Vročo vodo ali mleko podmetemo z moko in jajcem ter zakuhamo s “farfeljci”. Podmetemo lahko z belo, koruzno, ajdovo, proseno ali sirkovo moko. Zraven serviramo mlad kuhan luščen fižol z jabolki.
Brile Marta, Kozje
“Roštan močnik”
Naredimo “farfeljce” iz moke in jajca. Nekoliko jih pražimo na masti in jih zalijemo z vodo ali mlekom. Po potrebi podmetemo z moko.
Brile Marta, Kozje
Koruzni močnik
Zmleto koruzo presejemo. Fino moko uporabimo za kruh, debelejšo – zdrob – pa za močnik. Mleko zavremo in podmetemo s koruznim zdrobom. Juho, v kateri se je kuhalo suho meso, podmetemo s koruznim zdrobom.
Plavčak Marija, Donačka Gora
“Jabuček”
Jabolka in fižol skuhamo v vodi ali mleku, podmetemo z moko in dodamo malo kisle smetane.
Kunst Liza, Bistrica ob Sotli
Pastirska juha
V vodi kuhamo na kocke narezan krompir in korenje, dodamo lovorov list, peteršilj, nekaj zrn celega popra in solimo. Zabelimo jo z ocvirki.
Urbanc Antonija, Bele Vod54 e
Fižolova juha
Segrejemo zabelo in na njej spražimo nekaj čebule in peteršilja, dodamo dobro žlico moke in naredimo bledo prežganje. Nato pretlačimo fižol, ga zalijemo z juho, dodamo malo timijana in kisa ter pustimo, da zavre. Na zabeli spražimo še na rezance narezane žemlje in jih damo v juho.
Cesar Elizabeta, Mozirje
Krompirjeva juha
Krompir olupimo, zrežemo na majhne kocke in zalijemo z vodo. Vodo po potrebi še dolivamo. Ko je krompir kuhan, segrejemo mast, dodamo moko in naredimo prežganje. Dodamo ga h krompirjevi juhi in solimo. Podobno naredimo tudi juho iz cvetače, graha, fižola ali gob.
Prek Štefka, Sv. Florijan pri Gornjem Gradu
Krompir na “dolgi župi”
Krompir olupimo, zrežemo na rezine in skuhamo v osoljeni vodi. Zabelimo ga z ocvirki.
Brile Marta, Kozje
Oženjena juha
Oženjeno juho pripravimo tako kot krompirjevo, le da ji dodamo na kocke narezano korenje in jo okisamo. Na koncu ji dodamo prežganje.
Prek Štefka, Sv. Florijan pri Gornjem Gradu
Korenjeva juha
Korenje naribamo ali narežemo na drobne koščke in ga damo kuhat. Medtem oblikujemo (“poaešlamo”) štrukeljce iz moke in jajca in jih zakuhamo med korenje. Ko je juha kuhana, jo lahko zabelimo z ocvirki, nekoliko okisamo ter solimo.
Turistični krožek, OŠ Gornji Grad 5
Mlečna juha
V vrelo mleko zakuhamo štrukeljce, ki jih oblikujemo na roko iz moke in jajca (ali pa ribano kašo). Ko juha nekaj časa vre, jo posolimo in malo posladkamo. Če namesto bele pšenične moke za štrukeljce vzamemo ajdovo moko, dobimo ajdovo juho.
Ermenc Marija, Sv. Florijan pri Gornjem Gradu
Štrukeljčeva juha — mlečna juha s kislim mlekom
2 l mleka in 1 l vode zavremo, solimo po potrebi in nekoliko sladkamo. Vanjo zakuhamo štrukeljce (iz moke in jajca) in dodamo 2 dl kislega mleka.
Turistični krožek, OŠ Gornji Grad
Smetanova juha
V vrelo vodo vlijemo smetano, ki jo prej nekoliko stepemo, dodamo kumino, sol in na kocke narezan kruh.
Ermenc Marija, Sv. Florijan pri Gornjem Gradu
Hrenova juha
Krompir olupimo in hren ostrgamo. Krompir zrežemo na kocke, hren pa nastrgamo, zalijemo z vodo, iz moke in jajca naredimo cmočke (“farflčke”), jih zakuhamo v juho, solimo in do mehkega skuhamo. Ermenc Marija, Sv. Florijan pri Gornjem Grad56 u Ričetova juha (1) V kozico damo 30 g presnega masla in ga segrejemo. Dodamo 50 — 80 g drobnega ješprenjčka in ga 5 minut pražimo. Zalijemo z 1 l vode ali juhe in počasi kuhamo 30 minut. Juho precedimo in precejeni dodamo 3 stepene rumenjake, 30 g presnega masla in kuhan ješprenjček.
Čede Terezija, Petrovče
Ričetova juha (2)
4 skodelice opranega ješprenjčka pustimo vreti poldrugo uro v dobri juhi, ga večkrat pomešamo, da se ne prismodi, dodamo mu lahko na drobno zrezano svinjino ali klobase in juho legiramo.
Skaza Pavla, Zreče
Tečna juha z jajcem (za oslabele, srčne in jetične bolnike)
V 1/2 l prekuhanega mleka stepemo 3 jajca, ohladimo in precedimo. Potem zlijemo vse v posodo, namazano s presnim maslom. Masa naj 25 minut s posodo vred stoji v posodi z vročo vodo, ki ne sme vreti. Posodo nato postavimo na hladno in kremo stresemo ven, jo razrežemo na majhne kocke ter jih dodamo v mesno ali zelenjavno juho.
Čede Terezija, Petrovče
Vinska juha
Vzamemo liter vina in pol litra vode ter mešanico pustimo, da zavre. Po okusu dodamo košček cimeta in nekoliko sladkorja, nato pa še kot oreh debelo kepico presnega masla. Malo solimo in pustimo, da še nekoliko vre. V skodelici stepemo dva rumenjaka, dodamo žličko moke, nekaj mrzlega vina in vse skupaj vlijemo v vrelo tekočino. V juho damo še popečen kruh.
Čede Terezija, Petrovče
Jabolčna juha
Kisla, oprana in olupljena jabolka narežemo na koščke in jih skuhamo. Kuhana zmečkamo. Naredimo podmet, zmes iz moke in vode, in ga zakuhamo v vodi. Dodamo še kumino, sol in sladkor.
Turistični krožek, OŠ Gornji Grad
Goveja juha
Očistimo in stolčemo 1,2 kg govedine in jo damo kuhat v mrzlo vodo. Če hočemo imeti dobro juho, solimo (če solimo v vročo vodo, dobimo mehko meso) in dodamo očiščeno korenje. Pol ure preden je juha kuhana, dodamo zelenjavo: peteršilj, zeleno, rumeni korenček, šalotko ali čebulne lupine, paradižnik ali grahove lupine. Zelenjava naj se ne kuha predolgo, da ne izgubi vonja. Pustimo da počasi vre in pene, ki nastanejo pri vrenju, pobiramo.
Verk Justina, Celje
Kurja juha
Kokoš otrebimo in jo damo v 3 litre mrzle vode, v kateri so koren, kozarec belega vina in žlička soli. Kuhamo 2 uri, da postane meso mehko in juho precedimo. Potem v vodi zmešamo 60 g riževe moke, jo polijemo z 1 1/4 l kurje juhe in pustimo stati 1 uro. Nato juho ponovno precedimo in vlijemo vanjo 3 stepene rumenjake in malo presnega masla.
Čede Terezija, Petrovče
Kisla parkljeva juha
Svinjske parklje in repke nekoliko nasekamo in kuhamo z jušno zelenjavo tako dolgo, da gre meso od kosti. Kosti odstranimo in dodamo na kocke narezan krompir ter začinimo s česnom, lovorom, poprom in solimo. Ko se vse zmehča, dodamo podmet, ki ga naredimo iz smetane in moke. Na koncu juho rahlo okisamo.
Turistični krožek, OŠ Gornji Grad
Juha iz kislice
50 g riževe moke pomešamo z nekaj vode ter mešanico damo v liter mesne juhe, ki vre. Počasi kuhamo eno uro, maso precedimo in dodamo še eno stepeno jajce. Nato dobro očiščeno in oprano kislico sesekljamo in jo damo v juho.
Čede Terezija, Petrovče
Ragu juha
Zelenjavo – peteršilj, korenje, cvetačo, ohrovt, grah in na kocke zrezano meso dušimo s čebulo. Nato napravimo rumeno prežganje in če je mogoče zalijemo z juho. Ko zavre, dodamo dušeno zelenjavo z mesom in tudi nekaj paradižnika in paprike. Na juho lahko damo tudi suh kruh, narezan na drobne kocke.
Skaza Pavla, Zreče
Možganova juha (1)
Možgane skuhamo – ne smemo jih kuhati predolgo – olupimo in pretlačimo. Segrejemo zabelo, dodamo sesekljan peteršilj, pustimo da malo zarumeni, dodamo žlico moke in naredimo bledo prežganje. Nato primešamo možgane in pustimo, da se nekoliko duše. Nazadnje po malem prilivamo juho in pri tem pazimo, da ne nastanejo štrukeljci.
Cesar Elizabeta, Mozirje
Možganova juha (3)
V prežganje damo sesekljano čebulo, da je lepo rumena, dodamo drobno sesekljane možgane in sesekljan peteršilj, kruhove drobtine ter zalijemo z malo kostne juhe.
Skaza Pavla, Zreče
Možganova juha (2)
Iz 1 jajca ali dveh in mleka naredimo vlivance, nato na masti dušimo možgane, ki jim dodamo peteršilj, lahko pa tudi kurja jetra in želodčke, narezane na majhne koščke. Vse to damo kuhat v riž in solimo.
Skaza Pavla, Zreče
Prežganka
V temnejše prežganje vržemo žlico kumine in ščepec soli ter ju hitro razredčimo z mrzlo vodo. Ko zmes postane dovolj gladka, jo vlijemo v lonec s kropom. Nazadnje razžvrkljamo par jajc in jih vlijemo v juho, ki ji lahko dodamo nekaj na kocke zrezanih osušenih koščkov kruha.
Štrajher Fani, Jeronim
Močnik (1)
Lahko naredimo slivov (“sliviček”), jabolčni ali hruškov močnik (“grušovo župo”). Suha jabolka, hruške ali slive skuhamo v vodi, dodamo “farfeljce”, narejene na 1 jajcu in podmetemo z moko ali zgostimo z jajcem. Za boljši okus lahko močnik skuhamo na mleku ali mu dodamo malo kisle smetane. Po želji ga lahko tudi okisamo. K močniku serviramo fižol.
Kunst Liza, Bistrica ob Sotli 53
Močnik (2)
Vročo vodo ali mleko podmetemo z moko in jajcem ter zakuhamo s “farfeljci”. Podmetemo lahko z belo, koruzno, ajdovo, proseno ali sirkovo moko. Zraven serviramo mlad kuhan luščen fižol z jabolki.
Brile Marta, Kozje
“Roštan močnik”
Naredimo “farfeljce” iz moke in jajca. Nekoliko jih pražimo na masti in jih zalijemo z vodo ali mlekom. Po potrebi podmetemo z moko.
Brile Marta, Kozje
Koruzni močnik
Zmleto koruzo presejemo. Fino moko uporabimo za kruh, debelejšo – zdrob – pa za močnik. Mleko zavremo in podmetemo s koruznim zdrobom. Juho, v kateri se je kuhalo suho meso, podmetemo s koruznim zdrobom.
Plavčak Marija, Donačka Gora
“Jabuček”
Jabolka in fižol skuhamo v vodi ali mleku, podmetemo z moko in dodamo malo kisle smetane.
Kunst Liza, Bistrica ob Sotli
Pastirska juha
V vodi kuhamo na kocke narezan krompir in korenje, dodamo lovorov list, peteršilj, nekaj zrn celega popra in solimo. Zabelimo jo z ocvirki.
Urbanc Antonija, Bele Vod54 e
Fižolova juha
Segrejemo zabelo in na njej spražimo nekaj čebule in peteršilja, dodamo dobro žlico moke in naredimo bledo prežganje. Nato pretlačimo fižol, ga zalijemo z juho, dodamo malo timijana in kisa ter pustimo, da zavre. Na zabeli spražimo še na rezance narezane žemlje in jih damo v juho.
Cesar Elizabeta, Mozirje
Krompirjeva juha
Krompir olupimo, zrežemo na majhne kocke in zalijemo z vodo. Vodo po potrebi še dolivamo. Ko je krompir kuhan, segrejemo mast, dodamo moko in naredimo prežganje. Dodamo ga h krompirjevi juhi in solimo. Podobno naredimo tudi juho iz cvetače, graha, fižola ali gob.
Prek Štefka, Sv. Florijan pri Gornjem Gradu
Krompir na “dolgi župi”
Krompir olupimo, zrežemo na rezine in skuhamo v osoljeni vodi. Zabelimo ga z ocvirki.
Brile Marta, Kozje
Oženjena juha
Oženjeno juho pripravimo tako kot krompirjevo, le da ji dodamo na kocke narezano korenje in jo okisamo. Na koncu ji dodamo prežganje.
Prek Štefka, Sv. Florijan pri Gornjem Gradu
Korenjeva juha
Korenje naribamo ali narežemo na drobne koščke in ga damo kuhat. Medtem oblikujemo (“poaešlamo”) štrukeljce iz moke in jajca in jih zakuhamo med korenje. Ko je juha kuhana, jo lahko zabelimo z ocvirki, nekoliko okisamo ter solimo.
Turistični krožek, OŠ Gornji Grad 5
Mlečna juha
V vrelo mleko zakuhamo štrukeljce, ki jih oblikujemo na roko iz moke in jajca (ali pa ribano kašo). Ko juha nekaj časa vre, jo posolimo in malo posladkamo. Če namesto bele pšenične moke za štrukeljce vzamemo ajdovo moko, dobimo ajdovo juho.
Ermenc Marija, Sv. Florijan pri Gornjem Gradu
Štrukeljčeva juha — mlečna juha s kislim mlekom
2 l mleka in 1 l vode zavremo, solimo po potrebi in nekoliko sladkamo. Vanjo zakuhamo štrukeljce (iz moke in jajca) in dodamo 2 dl kislega mleka.
Turistični krožek, OŠ Gornji Grad
Smetanova juha
V vrelo vodo vlijemo smetano, ki jo prej nekoliko stepemo, dodamo kumino, sol in na kocke narezan kruh.
Ermenc Marija, Sv. Florijan pri Gornjem Gradu
Hrenova juha
Krompir olupimo in hren ostrgamo. Krompir zrežemo na kocke, hren pa nastrgamo, zalijemo z vodo, iz moke in jajca naredimo cmočke (“farflčke”), jih zakuhamo v juho, solimo in do mehkega skuhamo. Ermenc Marija, Sv. Florijan pri Gornjem Grad56 u Ričetova juha (1) V kozico damo 30 g presnega masla in ga segrejemo. Dodamo 50 — 80 g drobnega ješprenjčka in ga 5 minut pražimo. Zalijemo z 1 l vode ali juhe in počasi kuhamo 30 minut. Juho precedimo in precejeni dodamo 3 stepene rumenjake, 30 g presnega masla in kuhan ješprenjček.
Čede Terezija, Petrovče
Ričetova juha (2)
4 skodelice opranega ješprenjčka pustimo vreti poldrugo uro v dobri juhi, ga večkrat pomešamo, da se ne prismodi, dodamo mu lahko na drobno zrezano svinjino ali klobase in juho legiramo.
Skaza Pavla, Zreče
Tečna juha z jajcem (za oslabele, srčne in jetične bolnike)
V 1/2 l prekuhanega mleka stepemo 3 jajca, ohladimo in precedimo. Potem zlijemo vse v posodo, namazano s presnim maslom. Masa naj 25 minut s posodo vred stoji v posodi z vročo vodo, ki ne sme vreti. Posodo nato postavimo na hladno in kremo stresemo ven, jo razrežemo na majhne kocke ter jih dodamo v mesno ali zelenjavno juho.
Čede Terezija, Petrovče
Vinska juha
Vzamemo liter vina in pol litra vode ter mešanico pustimo, da zavre. Po okusu dodamo košček cimeta in nekoliko sladkorja, nato pa še kot oreh debelo kepico presnega masla. Malo solimo in pustimo, da še nekoliko vre. V skodelici stepemo dva rumenjaka, dodamo žličko moke, nekaj mrzlega vina in vse skupaj vlijemo v vrelo tekočino. V juho damo še popečen kruh.
Čede Terezija, Petrovče
Jabolčna juha
Kisla, oprana in olupljena jabolka narežemo na koščke in jih skuhamo. Kuhana zmečkamo. Naredimo podmet, zmes iz moke in vode, in ga zakuhamo v vodi. Dodamo še kumino, sol in sladkor.
Turistični krožek, OŠ Gornji Grad
Goveja juha
Očistimo in stolčemo 1,2 kg govedine in jo damo kuhat v mrzlo vodo. Če hočemo imeti dobro juho, solimo (če solimo v vročo vodo, dobimo mehko meso) in dodamo očiščeno korenje. Pol ure preden je juha kuhana, dodamo zelenjavo: peteršilj, zeleno, rumeni korenček, šalotko ali čebulne lupine, paradižnik ali grahove lupine. Zelenjava naj se ne kuha predolgo, da ne izgubi vonja. Pustimo da počasi vre in pene, ki nastanejo pri vrenju, pobiramo.
Verk Justina, Celje
Kurja juha
Kokoš otrebimo in jo damo v 3 litre mrzle vode, v kateri so koren, kozarec belega vina in žlička soli. Kuhamo 2 uri, da postane meso mehko in juho precedimo. Potem v vodi zmešamo 60 g riževe moke, jo polijemo z 1 1/4 l kurje juhe in pustimo stati 1 uro. Nato juho ponovno precedimo in vlijemo vanjo 3 stepene rumenjake in malo presnega masla.
Čede Terezija, Petrovče
Kisla parkljeva juha
Svinjske parklje in repke nekoliko nasekamo in kuhamo z jušno zelenjavo tako dolgo, da gre meso od kosti. Kosti odstranimo in dodamo na kocke narezan krompir ter začinimo s česnom, lovorom, poprom in solimo. Ko se vse zmehča, dodamo podmet, ki ga naredimo iz smetane in moke. Na koncu juho rahlo okisamo.
Turistični krožek, OŠ Gornji Grad
Juha iz kislice
50 g riževe moke pomešamo z nekaj vode ter mešanico damo v liter mesne juhe, ki vre. Počasi kuhamo eno uro, maso precedimo in dodamo še eno stepeno jajce. Nato dobro očiščeno in oprano kislico sesekljamo in jo damo v juho.
Čede Terezija, Petrovče
Ragu juha
Zelenjavo – peteršilj, korenje, cvetačo, ohrovt, grah in na kocke zrezano meso dušimo s čebulo. Nato napravimo rumeno prežganje in če je mogoče zalijemo z juho. Ko zavre, dodamo dušeno zelenjavo z mesom in tudi nekaj paradižnika in paprike. Na juho lahko damo tudi suh kruh, narezan na drobne kocke.
Skaza Pavla, Zreče
Možganova juha (1)
Možgane skuhamo – ne smemo jih kuhati predolgo – olupimo in pretlačimo. Segrejemo zabelo, dodamo sesekljan peteršilj, pustimo da malo zarumeni, dodamo žlico moke in naredimo bledo prežganje. Nato primešamo možgane in pustimo, da se nekoliko duše. Nazadnje po malem prilivamo juho in pri tem pazimo, da ne nastanejo štrukeljci.
Cesar Elizabeta, Mozirje
Možganova juha (3)
V prežganje damo sesekljano čebulo, da je lepo rumena, dodamo drobno sesekljane možgane in sesekljan peteršilj, kruhove drobtine ter zalijemo z malo kostne juhe.
Skaza Pavla, Zreče
Možganova juha (2)
Iz 1 jajca ali dveh in mleka naredimo vlivance, nato na masti dušimo možgane, ki jim dodamo peteršilj, lahko pa tudi kurja jetra in želodčke, narezane na majhne koščke. Vse to damo kuhat v riž in solimo.
Skaza Pavla, Zreče