Gospa Marija Krajnc je sestavila pester jedilnik s predlogi za zajtrk, kosilo in večerjo, poleg tega pa nam je poslala recept za pripravo domačih kolin.
Gopa Krajnc je zapisala: „Pripravila sem vam nekaj receptov za zajtrk, kosilo, večerjo in dobroto iz domačih kolin.
Zajtrk:
- Pečen kruh na štedilniku z zaseko
Recept:
polbeli kruh (ta je najboljši) narežemo na rezine, ga na štedilniku na plošči zapečemo z obeh strani in ga še vročega namažemo z domačo zaseko.
Zraven postrežemo dobro belo kavo iz Franck kave in domačega mleka.
- Sirovi kolački s kumino iz domače skute, pečeni v štedilniku
Recept:
domačo skuto ožmemo, posušimo, dodamo kumino, sol, poper ali sladko mleto papriko. Naredimo hlebce in jih na nizki temperaturi – največ 50 stopinj – počasi posušimo v pečici. Postrežemo za zajtrk z domačim kruhom in s svežimi paradižniki ali kumaricami.
Kosilo:
- Juha – slivova mlečna juha
Recept:
slive razkoščičimo, skuhamo v vodi, solimo, dodamo nudlje iz moke in jajc, dodamo mleko in prevremo.
„To je recept, ki je zelo star in sem ga podedovala od svoje tašče,” je zapisala gospa Krajnc. „To juho so večkrat uživali pred skoraj stotimi leti. Še vedno je dobra in lahko jo pripravimo tudi pozimi, če slive shranimo v zamrzovalnik.”
- Juha – župa s fižolom in svinjskimi kožicami
Recept:
suhi fižol namočimo čez noč, naslednji dan ga počasi kuhamo. Ko je kuhan do polovice, dodamo svinjske kožice, narezane na tanke rezine, prej malce popečene, dodamo lovor, kumino, peteršilj, korenje in 1 šalotko. Vse naj vre dobro uro in juha je pripravljena.
- Glavna jed:
Zelhan (dimljen) breducl (svinjski gobček) in krompirjev zos (pire)
Recept:
meso skuhamo s poprom, čebulo, korenčkom (kuhano tekočino lahko uporabimo za zgoraj omenjeno juho) in ga narežemo na rezine.
Krompir olupimo, narežemo na kocke, ga skuhamo z lovorjem, pretlačimo in dodamo sol, poper, rdečo mleto papriko in zalijemo s tekočino, v kateri smo kuhali meso.
- Solate:
Endivija s kuhanim krompirjem
Recept:
krompir skuhamo, solato endivijo očistimo, operemo, dodamo vroč kuhan krompir, solimo, dodamo domač jabolčni kis in domače bučno olje.
Mlečne murke (kumare)
Recept:
kumare olupimo, naribamo, nato ožmemo, dodamo kumino, poper, sol, domačo kislo smetano in domače kislo mleko, vse počasi zmešamo in damo v hladilnik za 1 uro.
Sladica:
- Gibanica iz domače skute in kisle smetane
Recept:
naredimo kvašeno testo iz 500 g moke tip 500, kvasa, soli, 2 jajc, 2 velikih žlic domače masti, 2 dl domačega mleka. Testo naj vzhaja vsaj 1 uro, nato ga razvaljamo in ga namažemo z nadevi:
– spodaj nadev iz kuhanega pšeničnega zdroba – 1 skodelico zdroba skuhamo v 0,5 dcl mleka, dodamo ščep soli, ščep sladkorja,
– nato sledi nadev z domačo skuto – 0,5 kg zmešamo z 2 dl domače kisle smetane, dodamo 1 razžvrkljano jajce, malo sladkorja in 1 vanilij sladkor ter nekaj nastrgane limone. Po vrhu namažemo razžvrkljano jajce s sladkorjem in damo v pečico na 200 stopinj za ¾ ure.
2. Tomerl (pogača), narastek iz jajc, moke in sadje, slive
Recept:
naredimo testo kot za palačinke: moka, mleko, jajca in sol. Pripravimo sadje, najboljše so slive, hruške, jagode, skratka domače sadje, ki ga izkoščičimo, sladkamo in vmešamo v maso, vlijemo maso v pekač in ga v pečici počasi na 180 stopinj pečemo od 40 do 50 minut.
In še za konec posladek iz domačih kolin:
Kašnate klobase, kisla repa z ocvirki
Recept:
kašnate klobase si lahko naredite sami, če nabavite čreva, riž, ajdovo kašo in začimbe, sicer jih kupite. Pecite jih v pečici na domači masti približno 40 minut. Medtem lahko naredite kislo repo z ocvirki.
Repo skuhate s celimo zrni popra, dodate domačo mešanico suhih začimb, na koncu vmešate v repo domačo kislo smetano in prepražene domače ocvirke.
„Dober tek pri naštetih jedeh, ki so domače, sveže in preproste. Te jedi je pripravljala že moja omama, nato mama in sedaj jih že vrsto let pripravljam tudi sama.”