skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Térkép  

14. septembra 1887 se je v Dragovanji vasi rodil Mihael Kambič, slovenski slikar

Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...
14. septembra 1887 se je v Dragovanji vasi rodil Mihael Kambič, slovenski slikar. Umrl je 7. januarja 1979 v Dragovanji vasi. 

Ljudsko šolo je obiskoval najprej v bližnjem Dragatušu in nato v Črnomlju. Od leta 1899 je šolanje nadaljeval na gimnaziji v Novem mestu, kjer ga je poučeval risanje najprej Hugo Skopal, kasneje pa tedaj že priznani akademski slikar Josip Germ. Po opravljeni maturi je leta 1908 odšel na študij slikarstva v Prago. Tam je še istega leta opravil sprejemni izpit na Umetnostni akademiji. V Pragi je najprej med letoma 1908 in 1911 obiskoval splošno šolo pri hrvaškemu slikarju profesorju Vlahu Bukovcu, nato pa med letoma 1911 in 1915 še specialno šolo Vojtecha Hynaisa. Po končanem študiju na akademiji je leta 1915 v Pragi opravil še državni profesorski izpit.

Jeseni 1915 je pričel poučevati risanje na gimnaziji v Kufsteinu na Tirolskem. Tam je ostal tri leta. Malo pred koncem prve svetovne vojne je prišel v Ljubljano, kjer je potem na poljanski gimnaziji poučeval risanje vse do leta 1950 oziroma do upokojitve. Kasneje je bil nekaj časa tudi honorarni predavatelj pedagogike in metodike na Akademiji upodabljajočih umetnosti v Ljubljani, ki je bila nato preimenovana v Akademijo za likovno umetnost.

Kljub odločitvi za pedagoški poklic s slikanjem ni nikoli prenehal. Naredil je vinjete in ovitek za glasilo Lovec, za plakat jugoslovanskega sokolskega zleta v Ljubljani pa je prejel prvo nagrado. Imel je nekaj skupinskih razstav v Kufsteinu, Ljubljani in Beogradu, prvo samostojno razstavo pa šele leta 1964 v Metliki, Črnomlju in Novem mestu. Je slikar realist s solidno tehniko in točno risbo. Večinoma krajino in portret je slikal v olju, manj v akvarelu in pastelu. Največ njegovih slik se nahaja v Belokranjskem muzeju v Metliki.

Zadnja leta je preživel pri sorodnikih v rodni Dragovanji vasi, kjer je tudi umrl.

Vir: https://www.obrazislovenskihpokrajin.si/oseba/kambic-mihael/
Avtor gesla: Karel Bačer, Knjižnica Mirana Jarca Novo Mesto

 

 

 

Fotó galéria

Információk

Cím

14. septembra 1887 se je v Dragovanji vasi rodil Mihael Kambič, slovenski slikar

Esemény dátuma

14. september 1887

Kapcsolattartó

Srečko Maček

A közzététel dátuma

14.09.2021 06:18

Legutóbbi módosítás

14.09.2021 06:19

Možnost filtriranja

Keresés

Tartalom típus

KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA

Szervezet

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam