skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Térkép  

4. junija 1976 je v Mariboru umrl Arnold Tovornik, gledališki in filmski igralec.

Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...
4. junija 1976 je v Mariboru umrl  Arnold Tovornik, gledališki in filmski igralec. Rodil se je 13. marca 1916 v Selnici ob Dravi.

Arnold Tovornik je bil igralec, rojen v Selnici ob Dravi. Po končani gimnaziji se je vpisal na vojaško intendantsko akademijo v Beogradu. Od l. 1938 do začetka druge svetovne vojne je služboval kot intendantski podporočnik v Mariboru. V aprilski vojni 1941 je bil zajet in interniran, l. 1942 pa je bil iz nemškega ujetništva izpuščen in je do konca vojne delal kot intendant v mariborski vojni bolnici. Po koncu vojne je še dve leti delal v jugoslovanski vojski in za krajši čas na Okrajnem ljudskem odboru Maribor. 

Olvasás tovább

Leta 1947 je postal član Drame Maribor. Svojo gledališko kariero je pričel z manjšimi, večinoma komičnimi vlogami, nato pa je oblikoval vedno zahtevnejše vloge. Različne vloge, tako lahkotne kot zahtevne, humorne ali resne, je podajal mojstrsko. Med njegove najbolj znane dramske vloge štejemo Balantača (C. Golar, Vdova Rošlinka), Kantorja (I. Cankar, Kralj na Betajnovi), Hermana (B. Kreft, Celjski grofje).
Odigral je tudi veliko filmskih in televizijskih vlog. Svojo prvo filmsko vlogo je dobil v filmu Tri četrtine sonca leta 1959. Pomembno je njegovo delo na Radiu Maribor, kjer je v veselem delu Mariborskega feljtona ustvaril Štefa Purgata, komični lik, s katerim se je posmehoval človeškim slabostim in s katerim je nastopal po celi Sloveniji. V utemeljitvi ob podelitvi Borštnikovega prstana so o Tovorniku zapisali, da »poleg umetniške izvirne ustvarjalnosti odlikuje njegove kreacije neposredna ljudskost in človeška toplina«.

Umrl je 4. junija 1976 v Mariboru. Po njem se imenuje kulturni center Hram kulture Arnolda Tovornika v Selnici ob Dravi.

Vir: https://www.obrazislovenskihpokrajin.si/oseba/tovornik-arnold/
Avtorica gesla: Jan Vake, Mariborska knjižnica

Fotó galéria

Információk

Cím

4. junija 1976 je v Mariboru umrl Arnold Tovornik, gledališki in filmski igralec.

Esemény dátuma

4. junij 1976

Kapcsolattartó

Srečko Maček

A közzététel dátuma

04.06.2021 00:00

Legutóbbi módosítás

13.03.2021 06:43

Možnost filtriranja

Keresés

Tartalom típus

KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA

Szervezet

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam