skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Térkép  

O grajskih vrtnarjih. Iz arhiva družine Rojc s Hudega pri Radomljah

Medobčinski muzej Kamnik vabi v sredo 16. septembra 2020, ob 18. uri na predavanje Petra Rojca, vrtnarja in upokojenca s Hudega pri Radomljah.

Zaradi omejitev NIJZ zaradi COVID-19 so prijave na muzejski večer obvezne. Pišite na: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. ali pokličite na telefon: 01 8317 662. 

Na dogodkih je  obvezna uporaba zaščitnih mask.

Če bo na prireditvi več kot 10 udeležencev, vas bomo ob prihodu zaprosili za osebne podatke (ime, priimek, naslov stalnega prebivališča in telefonska številka – na podlagi Odloka o začasni splošni omejitvi oziroma prepovedi zbiranja ljudi v Republiki Sloveniji, Ur. l. RS, št. 92/2020 in 96/2020).

Olvasás tovább

Predstavil bo svoj, ljubiteljski pristop k sestavi rodbinskega drevesa. Od skice do računalniškega izpisa. Prvi izziv mu je bila stara škatla polna obledelih fotografij in malce obrabljenih listin. Le redke slike so imele na hrbtni strani uporabne podatke. Sodobniki upodobljenih, ki bi lahko kaj pojasnili, pa so žal že odšli. Začetni zanesljivi vir so mu bili napisi na nagrobnikih. In nato z vztrajnostjo pridobljeni zapisi iz matičnih knjig.

Ob iskanju korenin in sorodstvenih vej je našel vrsto zanimivih osebnosti: slikarja Antona Rojca in kar enajst vrtnarjev. Vsaj del življenja so bili snovalci in urejevalci parkov ali večjih vrtov. Tako so urejali vrtove in parke v bližnjem Souvanovem parku v Volčjem Potoku, pri graščinah Novo Celje in Miramar pri Trstu, nenazadnje mlajše generacije vrtove v Arboretumu Volčji Potok in pod gradom Zaprice, v mestni vrtnariji Kamnik.

Peter Rojc je poklicno vrtnarsko pot zastavil kot vajenec v Arboretumu. Nadaljeval v Kočni, pod gradom Zaprice. Po krajšem delu v mengeški Semenarni se je ustalil v Leku. Najprej v mengeškem obratu, nato do upokojitve v Ljubljani.

Prosti čas, ki mu ga vedno primanjkuje, zapravlja športno v gojzerjih in na kolesu. Oboje kulturniško povezuje z delovanjem v Foto klubu Mavrica. Od srečanja z Abrahamom, pa mu je v veselje in pokoro rodoslovje. Sodeluje s Slovenskim rodoslovnim društvom.

Vir: https://www.muzej-kamnik-on.net/dogodki/o-grajskih-vrtnarjih-iz-arhiva-druzine-rojc-s-hudega-pri-radomljah-2/

Fotó galéria

Hely

Hely megjelenítés

Információk

Cím

O grajskih vrtnarjih. Iz arhiva družine Rojc s Hudega pri Radomljah

Esemény dátuma

V sredo 16. septembra 2020, ob 18. uri

Hely

Muzejska pot 3, Kamnik

Kapcsolattartó

mag. Zora Torkar

Kategória

Előadások

A közzététel dátuma

15.09.2020 13:40

Legutóbbi módosítás

15.09.2020 13:42

Možnost filtriranja

Keresés

Tartalom típus

KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA

Szervezet

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam