skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Térkép  

Kulturno društvo Dotik

Kje se neha razdajat duša učitelja? Duša učiteljeva je rojena, da vse, kar spozna, predaja naprej. Da vse, kar ima, deli.

Tako je tudi z UPZ (učiteljski pevski zbor) Dotik iz Hrpelj. Pesem, ki te prevzame, je potrebno zapeti s srcem, da sliši svet njeno lepoto.

Olvasás tovább

Zgodovina: Že leta je tlela želja, da bi na OŠ Dragomirja Benčiča Brkina Hrpelje ustanovili pevski zbor, a je vsakokrat tudi zamrla. Pisal se je junij 2009, ko je dolga vožnja v Sarajevo na izletu v nas vzbujala pevskega duha, oz. veselje do petja in takrat se je ponovno porodila taista želje.

V avgustu leta 2009 je Iris Birsa na konferenci razdelila prijavnice za vpis v zbor, na katerih je pisalo: »Če želiš spremeniti svoje življenje, je to idealna priložnost. Vpiši se v MUPZ (mešani učiteljski pevski zbor). Prijavilo se je 16 pevcev, ki so svoje glasove začeli brusiti pod taktirko Jelke Bajec.

Zbor ne more biti brez imena. Izmed predlaganih imen je prevladalo ime DOTIK – ker se naše petje dotakne srca. Tako je naš zbor dobil ime: MePZ Dotik. Že v septembru smo začeli pridno vaditi. Med nami so se pričele prepletati prijateljske vezi. Čeprav še same nismo verjele, da bo zbor deloval, pojemo že osmo leto.

Leta 2012 sta zbor zapustila moška predstavnika zbora in tako smo spremenili ime: ŽePZ Dotik.

Marca 2014 smo ustanovili društvo z imenom Kulturno društvo Dotik. Zbor se je preimenoval v UPZ Dotik.

V zboru poje od 14 do 18 pevk. Naš repertoar obsega: slovenske ljudske in umetne pesmi, skladbe sodobnih slovenskih in tujih avtorjev ter znane zimzelene melodije.

Leta 2015 in 2016 smo se prijavile na razpis »ZA KULTURO V OBČINI HRPELJE KOZINA«. S sredstvi pokrivamo redno dejavnost, nastope, nabavili smo obleke in klaviature.

Program in vsebina dela zbora:

Ohranjanje kulturne dediščine: v letu 2016 smo izvedle projekt O NAŠIH PREDNIKIH AMB'T. Pripravile smo razstavo, kako so živeli naši predniki amb't, ki smo jo postavili v Knjižnici Kozina, v avli Kulturnega doma Hrpelje in v društvenih prostorih v Banah z naslovom: Smo nar'dili stezice, k' so včasih bile.

Sodelovanje z društvi doma, v zamejstvu in v tujini: s tem krepimo vezi med Slovenci: KD Grad Bani, JUS Bani, KD Ivan Grbec Škedenj, TFS Stu ledi, Udruženje Slovenaca RS Triglav Banja luka, kjer smo se udeležili Slovenačkog dana, ki ga društvo prireja vsako leto konec junija v Banja Luki.

Sodelujemo z društvi in skupinami v Sloveniji: Dekliški pevski zbor Mavrica (Postojna), Vokalna skupina Slavna (Slavna), Skupina Lisjaki (Hrpelje), MoPZ Slavnik (Hrpelje), ŽePZ Ivan Grbec (Škedenj),PS Štorovke (Štorje), ŽPS Stu ledi, UPZ Tamariska (Izola),Vokalna skupina Vocalis (Metlika), UPZ OŠ Pivka, PS Kraški šopek (Sežana), Kraška klapa (Sežana) idr.

Sodelujemo z institucijami: Osnovno šolo Dragomirja Benčiča Brkina Hrpelje, Občino Hrpelje Kozina, Kosovelovo knjižnico Sežana, JSKD Sežana, Krajevnimi skupnostmi v Občini Hrpelje Kozina ipd.

Organiziramo samostojne koncerte in sodelujemo na srečanjih Zapojmo si pesem veselo, ki se je rodilo v Škednju leta 2004 in potuje vsako leto v drugi kraj. Vsako leto organiziramo letni koncert z različnimi tematikami. Na letošnjem bodo pele in plesale učiteljice.

Drugo


Presenečenja: s svojimi nastopi presenečamo na porokah, okroglih obletnicah pevk idr.

Nastopi: na otvoritvah razstav, predstavitvah knjig, valeti, čajankah, otvoritvah prostorov idr., božično novoletnih koncertih v Postojni, Divači, Materiji, Artvižah in večkrat smo gostovale po različnih krajih v Italiji. Pele smo tudi na festivalu v Bosni in Hercegovini, sodelovale pri snemanju oddaje Moja Slovenija, na povabilo Lisjakov pa skupaj z njimi posnele videospot.

Snemanje: sodelovale smo na snemanju oddaje Moja Slovenija v studiu Pop TV-ja in videospota »Korak za korakom«, skupine Lisjaki.

Zaključek šolskega leta: vsako leto junija organiziramo zaključek šolskega leta, kjer pevkam podelimo priznanja in broške za uspešno delo. Že drugo leto smo organizirale »Pevski kampus na Krku«, kjer združijo prijetno s koristnim. Pevke druži veselje do petja, druženje, hudomušnost, smeh in sprostitev, kar je postalo nepogrešljivo. Zbor že od vsega začetka vodi zborovodkinja in pianistka Jelka Bajec Mikuletič. V letu 2017 bo JSKD Sežana pevkam, ki pojejo več kot 5 let podelil Bronasto Gallusovo priznanje.

Fotó galéria

Hely

Hely megjelenítés

Információk

Kategória

Egyletek

Kapcsolattartó

Andrejka Lukač

A közzététel dátuma

21.12.2017 13:28

Legutóbbi módosítás

21.12.2017 13:28

Možnost filtriranja

Keresés

Tartalom típus

KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA

Szervezet

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam