skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Mappa  

Franc Benigar, trnovski župan 1863-1952

Franc Benigar Očanov, doma iz Trnovega, 1863-1952 predzadnji trnovski župan pred prvo vojno. Slikan pred domačo hišo v Gabrju leta 1948. Bil je trnovski župan med leti 1905 – 1916. Podatkov o njegovem županovanju je jako malo. Pri pregledu arhiviranega županskega gradiva občine Trnovo v državnem arhivu RS je ohranjeno le nekaj dopisov med županom in glavarjem v Postojni. Gotovo je posebno zanimivo pismo, ki ga je župan Benigar naslovil glavarju. V pismu toži trnovski župan nad svojimi krajani in prosi glavarja, da naj vendar kaj ukrene, saj kot ...

Per saperne di più

Franc Benigar Očanov, doma iz Trnovega, 1863-1952 predzadnji trnovski župan pred prvo vojno. Slikan pred domačo hišo v Gabrju leta 1948. Bil je trnovski župan med leti 1905 – 1916.

Podatkov o njegovem županovanju je jako malo. Pri pregledu arhiviranega županskega gradiva občine Trnovo v državnem arhivu RS je ohranjeno le nekaj dopisov med županom in glavarjem v Postojni. Gotovo je posebno zanimivo pismo, ki ga je župan Benigar naslovil glavarju.

V pismu toži trnovski župan nad svojimi krajani in prosi glavarja, da naj vendar kaj ukrene, saj kot župan nima med krajani nobene veljave. Domačini županu očitajo, da je odgovoren za vse kar je narobe. Očitnoje je bilo njegovo delo na udaru domačinov.

Podpisani hranim tudi blagajniško knjigo trnovske občine, kjer lahko vidimo, da so v županstvu razpolagali le z manjšimi zneski denarja, med 200 in 300 kron na leto, dobljenega od glavarstva. Pa še to je bilo pod stalnim nadzorom inšpekcije s strani glavarstva.

Vč/465

Sliko je ohranila Nika Benigar, vnukinja župana Franca Benigarja.

Picture

Posizione

Mostra posizione

Informazioni

Pubblicato da

Vojko Čeligoj

Autore del materiale originale

nn

Periodo mostrato nella foto

1952

Quando è stata scattata

Dopo la Seconda Guerra Mondiale

Persone nella foto

Franc Benigar

Parole chiave

župan Trnova

Data di pubblicazione

17.05.2020 11:18

Ultima modifica

01.06.2020 12:03

Možnost filtriranja

Ricerca

Tipo di contenuto

CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE

Organizzazione

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam