skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Mappa  

Franc Jožef Hočevar - rojstna hiša in spominska tabla

Franc Jože Hočevar (10. 10. 1853-19. 6. 1919)   Hočevar je po osnovni šoli v Metliki in gimnaziji v Ljubljani na Dunaju študiral matematiko in fiziko ter leta 1875 doktoriral. Bil je asistent na dunajski tehniški visoki šoli, od leta 1879 do 1891 profesor gimnazije v Innsbrucku, nato profesor na tehniški visoki šoli v Brnu in Gradcu. V mednarodnih matematičnih revijah je objavil več znanstvenih razprav s področja matematične analize in algebre. Pisal je matematične srednješolske učbenike. Nekateri so bil ...

Per saperne di più

Franc Jože Hočevar (10. 10. 1853-19. 6. 1919)  

Hočevar je po osnovni šoli v Metliki in gimnaziji v Ljubljani na Dunaju študiral matematiko in fiziko ter leta 1875 doktoriral. Bil je asistent na dunajski tehniški visoki šoli, od leta 1879 do 1891 profesor gimnazije v Innsbrucku, nato profesor na tehniški visoki šoli v Brnu in Gradcu.

V mednarodnih matematičnih revijah je objavil več znanstvenih razprav s področja matematične analize in algebre. Pisal je matematične srednješolske učbenike. Nekateri so bili v rabi celo do 2. svetovne vojne. Prevajali so jih (pisal je v nemščini) tudi v srbohrvaščino in italijanščino. Prirejeni angleški prevod Geometrije je izšel tudi v Londonu leta 1903. 

Zaradi svojega dela spada Franc Hočevar med velike slovenske matematike kot so Jurij Vega, Josip Plemelj, Franc Močnik in drugi; V Metliki se po njem imenuje ulica.

Umrl je v Gradcu.

Spominsko ploščo na zgradbi metliške komende so postavili slovensko Društvo matematikov in fizikov ter Belokranjsko muzejsko društvo. Odkrita je bila v prisotnosti šolskega ministra 20. junija 2009.  

Vir: Fokus - Metlika

 

Picture

Posizione

Mostra posizione

Informazioni

Pubblicato da

Matjaž Rus

Autore del materiale originale

Matjaž Rus

Quando è stata scattata

XX secolo

Dove

Metlika

Parole chiave

Metlika, Bela krajina, matematika, šolstvo

Data di pubblicazione

25.10.2019 11:20

Ultima modifica

25.10.2019 11:20

Možnost filtriranja

Ricerca

Tipo di contenuto

CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE

Organizzazione

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam