skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Mappa  

Jože Dular - Dom in spominska plošča

Jože Dular (1915-2000) Pisatelj, pesnik in muzealec Jože Dular se je rodil 24. februarja 1915 v Vavti vasi. Končal je študij slavistike, romanistike in primerjalne književnosti. Od leta 1951 do upokojitve 1981 je bil direktor Belokranjskega muzeja v Metliki. V svojem pesništvu (zbirke Zveste menjave, Treptajoča luč, Dobra je ta zemlja) nadaljuje "novo" romantično smer. V romanih upodablja predvsem Dolenjsko. Njegovo najpomembnejše prozno delo je verjetno roman Krka umira. Pomemben je tudi kot krajevni zgodovinar in kulturni organ ...

Per saperne di più

Jože Dular (1915-2000)

Pisatelj, pesnik in muzealec Jože Dular se je rodil 24. februarja 1915 v Vavti vasi. Končal je študij slavistike, romanistike in primerjalne književnosti. Od leta 1951 do upokojitve 1981 je bil direktor Belokranjskega muzeja v Metliki. V svojem pesništvu (zbirke Zveste menjave, Treptajoča luč, Dobra je ta zemlja) nadaljuje "novo" romantično smer. V romanih upodablja predvsem Dolenjsko. Njegovo najpomembnejše prozno delo je verjetno roman Krka umira. Pomemben je tudi kot krajevni zgodovinar in kulturni organizator. Izdal je številne strokovne publikacije iz zgodovine Bele krajine. 

Jože Dular je častni občan Metlike in Novega mesta. Umrl je 31. januarja 2000. 53 let je živel v hiši, kjer mu je leta 2001 Belokranjsko muzejsko društvo, katerega ustanovni član in dolgoletni predsednik je bil, postavilo spominsko ploščo.

Več tukaj: 
https://www.kamra.si/digitalne-zbirke/item/joze-dular.html

 

 

Picture

Posizione

Mostra posizione

Informazioni

Pubblicato da

Matjaž Rus

Autore del materiale originale

Matjaž Rus

Quando è stata scattata

XX secolo

Dove

Metlika

Parole chiave

Jože Dular, Metlika, Bela krajina, Dolenjska, pisatelj, pesnik, Vavta vas, Muzej,

Data di pubblicazione

25.10.2019 11:19

Ultima modifica

08.09.2020 12:00

Možnost filtriranja

Ricerca

Tipo di contenuto

CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE

Organizzazione

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam