skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Mappa  

Na železniški postaji v Šempetru /Pivka. 30.12.1915

Fotografija/dopisnica, je bila verjetno posneta na kolodvoru na železniški postaji St. Peter na Krasu. Tudi na poštnem žigu je enak datum, 30. dec. 1915. Tu je še uradni žig, da je  kartica šla skozi cenzurirni urad »K.u.k Militerzenzuriramt, Adelsberg«,  v Postojni. Slika je bila poslana »Gospici Bibki Bisail, učiteljici v Trnovem (Il. Bistrica)«. Z zahvalo za čestitke. Še šaljiv dodatek: »Pošiljam nekaj fest fantov v pogled!  Ivan« In »Veselo novo leto vsem , Te ...

Per saperne di più

Fotografija/dopisnica, je bila verjetno posneta na kolodvoru na železniški postaji St. Peter na Krasu. Tudi na poštnem žigu je enak datum, 30. dec. 1915. Tu je še uradni žig, da je  kartica šla skozi cenzurirni urad »K.u.k Militerzenzuriramt, Adelsberg«,  v Postojni. Slika je bila poslana »Gospici Bibki Bisail, učiteljici v Trnovem (Il. Bistrica)«. Z zahvalo za čestitke. Še šaljiv dodatek: »Pošiljam nekaj fest fantov v pogled!  Ivan« In »Veselo novo leto vsem , Tebi in Hodnikovim.  Mira in Ivan, Tilka.

Slika prikazuje visok vojaški obisk na železniški postaji v Št. Petru, ki je zaradi  strateške pomembnosti  bila deležena pogostih vojaških obiskov in nadzorov.

Sliko so ohranili Hodnikovi v Ilirski Bistrici. Tu je učiteljica Bibka stanovala pri svoji sestri tudi učiteljici, soprogi Kristjana Hodnika, ki pa se je po poroki morala odreči poklicnemu delu z otroki. Učiteljica Bibka je poučevala tudi mojega starega očeta Franca Vencetovega s Topolca. Sem jo poznal  tudi sam, saj sem jo redno srečeval na njenih sprehodih po Bistrici. Ko je gospodična Bibka  potrebovala kakšno tehnično uslugo ali hišno popravilo je obiskala našega soseda mehanika Andreja Debevca. Ob eni takih prilik, ko sem se na lestvi trudil z napeljavo luči nad vhodom, me je gospodična  Bibka  nekaj trenutkov opazovala in kmalu zaključila: «Ti pa ne moreš biti kak delavec, verjetno si študent«. In imela je prav.

 Vc/697

Picture

Posizione

Mostra posizione

Informazioni

Pubblicato da

Vojko Čeligoj

Autore del materiale originale

nn

Periodo mostrato nella foto

1915

Quando è stata scattata

Prima guerra mondiale

Persone nella foto

skupina oficirjev

Parole chiave

na žel. postaji v Pivki

Data di pubblicazione

05.04.2021 16:36

Ultima modifica

05.04.2021 16:36

Možnost filtriranja

Ricerca

Tipo di contenuto

CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE

Organizzazione

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam