skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Mappa  

Prešeren, Gaspari, Karolin, Maraž

  Prof. Drago Karolin (1901-1993), diplomiran likovnik je prišel v Ilirsko Bistrico leta 1947 in na Nižji gimnaziji prevzel pouk likovne vzgoje pa tudi fizike. Bil je likovnik po srcu, zato smo vsi njegovi dijaki imeli urejene zvezke in se močno trudili, da so tudi vse ilustracije v zvezkih bile kar se da vzgledne. Tudi kasneje, ko se je upokojil, je ostal še naprej v Ilirski Bistrici in se izkazal na mnogih področjih o čemer pričajo številna družbena priznanja, ki jih je prejel. Bil je lovec, hortikulturnik, oblikovalec prvih bistri&scaro ...

Per saperne di più

 

Prof. Drago Karolin (1901-1993), diplomiran likovnik je prišel v Ilirsko Bistrico leta 1947 in na Nižji gimnaziji prevzel pouk likovne vzgoje pa tudi fizike. Bil je likovnik po srcu, zato smo vsi njegovi dijaki imeli urejene zvezke in se močno trudili, da so tudi vse ilustracije v zvezkih bile kar se da vzgledne.

Tudi kasneje, ko se je upokojil, je ostal še naprej v Ilirski Bistrici in se izkazal na mnogih področjih o čemer pričajo številna družbena priznanja, ki jih je prejel. Bil je lovec, hortikulturnik, oblikovalec prvih bistriških prospektov, ilustriranih zemljevidov območja Snežnika, razglednic in drugega propagandnega gradiva. Vsekakor je njegovo najbolj pomembno delo na področju snežniškega planinstva. Njegova življenska družica, Ida Maraž je bila hkrati tudi njegova vsestranska pomočnica pri vsem njegovem delu.

Leta 1958 je prevzel vodstvo ilirsko-bistriškega planinskega društva in se takoj posvetil uresničevanju dolgoletnim željam društvenega članstva, postaviti planinski postojanki na samem vrhu Snežnika (1961) in na Sviščakih (1968), skoraj en km dolgo cesto pod vrh Velikega Snežnika.

V zahvalo za njegov obsežen planinski delež se na društveni predlog po Dragu Karolinu imenuje vrh na severni strani Snežnika: Karolinov vrh in Karolinova koča na Snežniku.

Na sliki: Primer Karolinove likovne priredbe Gasparijeve predstavitve Prešernovega Sonetnega venca, ki jo je domači fotografski mojster Emil Maraž izdelal v obliki razglednice.

VČ/ 694 

 

Picture

Posizione

Mostra posizione

Informazioni

Pubblicato da

Vojko Čeligoj

Autore del materiale originale

M. Gaspari

Periodo mostrato nella foto

1980

Quando è stata scattata

Dopo la Seconda Guerra Mondiale

Persone nella foto

Dr. F. Prešeren

Parole chiave

Prešeren, grafika

Data di pubblicazione

16.03.2021 15:33

Ultima modifica

16.03.2021 15:33

Možnost filtriranja

Ricerca

Tipo di contenuto

CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE

Organizzazione

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam