skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Mappa  

Razglednice fotografskega mojstra Jožeta Kološe, Ilirska Bistrica, 1963

Razglednica nove stavbe osnovne šole Dragotina Ketteja v Ilirski Bistrici posnete v poletju 1963, času, ko je bila zaključena gradnja stavbe. Razglednica sodi v niz enajstih razglednic, ki jih je posnel umetniški fotograf Jože Kološa (1920 Murska Sobota – 1998 Izola). O avtorju lahko preberete v Slovenski biografiji, izstopa pa svoji obsežni fotografski in kulturni dejavnosti, tudi v slovenskem Primorju. V letu 1963 ga je Turistično društvo Ilirska Bistrica povabilo, da naredi serijo razglednic tega našega občinskeg ...

Per saperne di più

Razglednica nove stavbe osnovne šole Dragotina Ketteja v Ilirski Bistrici posnete v poletju 1963, času, ko je bila zaključena gradnja stavbe. Razglednica sodi v niz enajstih razglednic, ki jih je posnel umetniški fotograf Jože Kološa (1920 Murska Sobota – 1998 Izola). O avtorju lahko preberete v Slovenski biografiji, izstopa pa svoji obsežni fotografski in kulturni dejavnosti, tudi v slovenskem Primorju.

V letu 1963 ga je Turistično društvo Ilirska Bistrica povabilo, da naredi serijo razglednic tega našega občinskega središča. S strani društva se je z umetnikom dogovarjal tajnik društva Jože Keuc in ga usmerjal k željenim motivom. Žal tudi g. Keuc, kot nedomačin, ni vedel kje so vsi predvideni motivi in je tako fotografa namesto v Suško reber, da bi posnel znamenite slapove Sušca, peljal pod slap Kukčevko pod grajskimi ruševinami. Na srečo je tedaj Kukčevka imela obilo vode in dobili smo novo lepo, čeprav ne planirano razglednico.

Tedaj je društvo pri umetniku Kološi naročilo enajst barvnih razglednic, po 2.000 izvodov, ki jih je izdelala Tiskarna ČP DELA v obratu Triglavska tiskarna v Ljubljani. Tolikšno količino razglednic v Ilirski Bistrici z enim naročilom še ni bilo izdelanih, ne prej, ne potem. Izdelana je bila tudi manjša količina črno belih razglednic z enakim motivom. Razglednic je bilo toliko, da še sedaj si ne morem zamisliti, da so bile vse prodane. Ravnatelj šole g. Franc Raktelj nam je dovolil, da razglednice vskladiščimo v šoli, saj tolikšne količine razglednic nismo imeli kam dati. Nekaj sto paketov z razglednicami sva z g. Keucem znašala v najvišje nadstropje šole in dobesedno napolnila ves kabinet. Bilo je naporno pa vendar z zadovoljstvom, da imamo lepo zalogo domačih razglednic. (vč/685)

Picture

Posizione

Mostra posizione

Informazioni

Pubblicato da

Vojko Čeligoj

Autore del materiale originale

Jože Kološa, mojster fotografije

Periodo mostrato nella foto

1963

Quando è stata scattata

Dopo la Seconda Guerra Mondiale

Parole chiave

fotograf, Jože Kološa, Ilirska Bistrica, nove razglednice

Data di pubblicazione

02.12.2020 12:30

Ultima modifica

02.12.2020 14:10

Možnost filtriranja

Ricerca

Tipo di contenuto

CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE

Organizzazione

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam