skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Mappa  

Rojstna hiša Ivana in Antona Navratila

Anton Navratil (1825 - 1896), jezikoslovec in narodni buditeljIzdajal je Vedež - prvi mladiski časopis v slovenščini. Pisal je življenjepise slavnih Slovanov in pomembnih Slovencev. Sestavil je slovenskoi slovnico in v slovenščino "pripeljal" marsikatero novo besedo. Zanimalo ga je tudi ljudsko blago, predvsem šege in navade Belokranjcev. Mnoge je tudi opisal. 45 let je živel na Dunaju. Bil je član številnih tamkajšnjih slovenskih in slovanskih društev. Tam je tudi umrl. Po njem se imenuje metliška folklorna ...

Per saperne di più

Anton Navratil (1825 - 1896), jezikoslovec in narodni buditelj

Izdajal je Vedež - prvi mladiski časopis v slovenščini. Pisal je življenjepise slavnih Slovanov in pomembnih Slovencev. Sestavil je slovenskoi slovnico in v slovenščino "pripeljal" marsikatero novo besedo. Zanimalo ga je tudi ljudsko blago, predvsem šege in navade Belokranjcev. Mnoge je tudi opisal. 
45 let je živel na Dunaju. Bil je član številnih tamkajšnjih slovenskih in slovanskih društev. Tam je tudi umrl. Po njem se imenuje metliška folklorna skupina. 

Ivan Navratil (1852 - 1897), narodni buditelj

Bil je ustanovitelj metliške čitalnice (1865) in bil kar 20 let njen predsednik. Kot občinski odbornik se je goreče zavzemal za to, da se na občini uraduje v slovenščini. 1877 je bil izvoljen za deželnega poslanca. Je častni občan Metlike.  

Picture

Posizione

Mostra posizione

Informazioni

Pubblicato da

Matjaž Rus

Autore del materiale originale

Matjaž Rus

Dove

Metlika

Parole chiave

Metlika, Bela krajina, Navratil, čitalnica, folklora

Data di pubblicazione

09.10.2019 11:10

Ultima modifica

09.10.2019 11:10

Možnost filtriranja

Ricerca

Tipo di contenuto

CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE

Organizzazione

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam