skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Mappa  

Sveti Hieronim doma na Starodu v Čičariji

Konec septembra 1997 smo pripravili veličastno spominsko proslavo s katero smo na Starodu v Čičariji obeležili 1650. letnico rojstva velikega misleca in cerkvenega pisca sv. Hieronima. Številni dokazi potrjujejo, da se je sveti mož rodil tu v rimskem naselju Stridon nad vasjo Starod. Prav svetnikov rojstni kraj še danes odpira razna ugibanja in ga mnogi locirajo v razne kraje od Ptuja, v podnožje Nanosa do Dalmacije. Domačini so se za veliko slavje močno potrudili. Uredili in okrasili so celo vas, posebej vaško cerkev sv. Jožefa in na zahodno ...

Per saperne di più

Konec septembra 1997 smo pripravili veličastno spominsko proslavo s katero smo na Starodu v Čičariji obeležili 1650. letnico rojstva velikega misleca in cerkvenega pisca sv. Hieronima. Številni dokazi potrjujejo, da se je sveti mož rodil tu v rimskem naselju Stridon nad vasjo Starod. Prav svetnikov rojstni kraj še danes odpira razna ugibanja in ga mnogi locirajo v razne kraje od Ptuja, v podnožje Nanosa do Dalmacije. Domačini so se za veliko slavje močno potrudili. Uredili in okrasili so celo vas, posebej vaško cerkev sv. Jožefa in na zahodno stran cerkve vzidali spominsko ploščo, ki bo obiskovalce vasi spominjala na sv. Hieronima najpomembnejšo osebnost te vasi, rojeno celo pred poldrugim tisočletjem. Nedeljsko slavje se je začelo z mašo v obnovljeni vaški cerkvi. Mašo je darovalo kar osem duhovnikov pod vodstvom generalnega vikarja koprske škofije msr. Renata Podveršiča in krajevnega župnika Gabrijela Vidriha. O svetem možu Hieronimu, posebej njegovi življenski poti je spregovoril klasični filolog prof. dr. Otmar Črnilogar. Sledil je kulturni program z nastopom podgrajskega cerkvenega pevskega zbora, ter vokalno skupino Hrušiški fanti in domačih deklet. Spominsko ploščo na cerkvi sta družno odkrili najmlajša prebivalka Staroda 5 letna Katarina Zidarič in najstarejša 87 letna Anica Ladič.

Številni udeleženci so se sprehodili na bližnjo vzpetino Gradino, kjer so še vidni ostanki Hieronimove rojstne vasice Stridon. Od tu je izjemen razgled po občini Ilirska Bistrica s Snežnikom na obzorju. Vas Starod je ta dan gostila kar nekaj stotnij udeležencev, domačini pa so na široko odprli vrata svojih domov in jim ljubeznivo postregli z domačimi dobrotami.

Domači Muzejski študijski krožek je za to priložnost izdal objavljeno spominsko razglednico s podobo sv. Hieronima, z levom njegovim spremljevalcem in vasico Starod po današnji podobi. Avtor te lepe razglednice je bil domači likovnik Romeo Volk, ki je oblikoval tudi napis na spominski plošči in priložnostni poštni žig, saj je tega dne na Starodu prvič delovala tudi občasna pošta v organizaciji ilirsko bistriških filatelistov.  Vč/432

Picture

Posizione

Mostra posizione

Informazioni

Pubblicato da

Vojko Čeligoj

Autore del materiale originale

Romeo Volk

Periodo mostrato nella foto

Leto 347

Quando è stata scattata

XX secolo

Persone nella foto

Sv, Hieronim

Parole chiave

Svetnik, njegovi simboli

Data di pubblicazione

16.10.2019 15:35

Ultima modifica

18.10.2019 08:06

Možnost filtriranja

Ricerca

Tipo di contenuto

CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE

Organizzazione

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam