Divača kot turistični kraj
“Divača je danes pomembno prometno vozlišče tako cest kot železniških prog. Z gradnjo cest, posebno proti morju in proti Trstu, so se začeli časi spreminjati. Čeprav je šla cesarska cesta mimo Divače, je bila vas povezana s Trstom s potmi, od katerih tista preko Sežane in Opčin ter ona preko Lokve nista bili dosti manj pomembni kot ‘cesarska’ oziroma ‘dunajska cesta’. Takrat se je začelo razvijati furmanstvo, tovorništvo in tihotapstvo. O furmanih je veliko napisanega, pa tudi o furmanskih gostilnah. Ugotovimo lahko, da je bila furmanska tudi gostilna, pred katero je leta 1687 razneslo cesarski smodnik in zaradi česar je zgorela ‘stara Divača’. Furmanske gostilne so torej zrasle tudi v Divači. Najbolj stara je bila gostilna Pri Pikcu – Žiberni. Iz te hiše je bil doma znani jamar Gregor Žiberna – Tentava. Druga stara gostilna je bila pri ‘ta bogih’ Suševih, ki je bila do leta 1926/1927 krita škrlami (tako kot znana Škrateljnova hiša). Nasproti nje sta bili nato dve gostilni: Magajnova, ki so ji rekli Pri Gašperju, in gostilna pri ‘ta bogatih’ Suševih. /…/ Poleg navedenih so se razvile še druge furmanske gostilne: Pri Obersnelovih (po domače Mesarjevih) pri cerkvi, Pri Obersnelovih (po domače Ričevih) pri postaji, kjer je bila kasneje tudi restavracija s tujskimi sobami in manjšo dvorano za prireditve. Tudi gostilno v Baraki (Mohorčičevo) lahko štejemo mednje. Tako je bilo leta 1911 v Divači 8 gostiln. Okoli leta 1892 je bil zgrajen Hotel Central (Laznik), sedanji Risnik. Gradnja je bila povezana z razvojem vasi po izgradnji železnice in z obiskom zlasti Divaške jame, Vilenice in Škocjanskih jam.” (Potokar, 2007, str. 30-31)