Prvi krčmar v hiši je bil Anton Tavčar v začetku 19. stoletja. Bil je krznar – »pilar«. Podnevi je šival krzna, zvečer pa stregel goste.
V gostilni, ki je locirana zraven farne cerkve sv. Jakoba, so se srečevali kmetje in obrtniki ter sklepali posle. Žnidarji so tu pomerjali svoje stranke, da so jim lahko izdelali obleke. V gostilni so gostje kartali in igrali prepovedane hazardne igre. Gostinska dejavnost je začela usihati že pred 2. sv. vojno.
Nekdanji lokal Filaver je konec leta 2019 prevzela v najem Tonja Hartman in ga preimenovala v bar Pilarna. Notranjost je povsem renovirala in moderno opremila. Lokal ima tri prostore: šank, sobo za druženje ter »intimno sobo«. Pred lokalom je postavljenih več miz, ki jih obkroža zelenje. V baru Tonjina mama Petra Plestenjak Podlogar predstavlja tradicijo rezbarjenja lesenih modelov za izdelavo loških kruhkov. Občasno na trgu pred lokalom nastopajo glasbene skupine.