skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Mappa  

150 let Narodne čitalnice v Kranju

Na Gorenjskem je bila prva čitalnica ustanovljena leta 1862 v Škofji Loki. To je bila spodbuda tudi za kranjske meščane, ki so svojo čitalnico ustanovili 29. januarja 1863 na občnem zboru na Stari pošti. Per saperne di più
»Ker imajo v Ljubljani in po drugih slovenskih mestih že več časa čitavnice in so te dni tudi v Loki to društvo ustanovili, pa jo bodo v Novem mestu, je ne smemo mi Kranjci odlašati. Namen čitavnic je, da se domači po domače vedemo, to je, da beremo domače, pa tudi druge slovenske časnike, se pojejo domače pesmi, se v domači besedi govori kaj podučnega in kratkočasnega, pa se tudi kaka druga veselica obhaja, kakor letni čas nanese. S tem pa, da za omiko in veljavo domačega jezika skrbimo, ne sovražimo nobenega druzega, zato imajo čitavnice tudi kak pošten nemšk, lašk ali še drug časnik.

Preden pa položimo prošnjo za dovoljenje čitavnic naši sl. C. kr. Vladi, moramo vedeti, koliko jih pristopi temu domačemu društvu. Letno plačilo ne bo veliko.

Zato podpišite se vsi častiti mestjani in mestjanke! Gotovo bodo se nam pridružili tudi domoljubi iz okolice naše. Marsikatera vesela ura nas čaka!

V Kranji na sv. Katarine dan 1862.«1

1 Okrožnica ''Povabilo vsem domoljubnim mestjanom'' je povzeta po Makso Pirnat: Narodna čitalnica v Kranju 1863–1913. Spominska knjižnica, posvečena ob petdesetletnici vsem dosedanjim članom in sodelavcem, dobrotnikom in prijateljem, Kranj 1913, str. 7–8.

Fotogalleria

Možnost filtriranja

Ricerca

Tipo di contenuto

CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE

Organizzazione

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam