skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Mappa  

Antonov dom pri viški župnijski cerkvi

Leta 2006 zgradijo in odprejo novo pastoralno središče viške župnije - Antonov dom. Per saperne di più
Viška župnija je že dolgo potrebovala novo pastoralno središče za duhovne in ostale kulturne dejavnosti vseh generacij njenih župljanov. Novemu viškemu župniku Marjanu Čudnu je vodstvo slovenskih frančiškanov poverilo nalogo, da tak center postavi. Leta 1995 je na območju viške župnije bivalo okoli štiriindvajset tisoč ljudi; vsako nedeljo je obiskalo župnijsko cerkev več kot dva tisoč vernikov, osnovnošolskega verouka je bilo deležnih sedemsto otrok, srednješolskega sto dvajset dijakov in študentskega 60 študentov, poleg tega je imela župnija tedaj štiri pevske zbore, dve vokalni skupini in šolo solo petja. Vodili so osem zakonskih skupin, župnijska Karitas je oskrbovala vsaj štirideset družin in še druge z vsem potrebnim (hrana, obleka, obutev idr.). Prostori, kjer so tedaj potekale vse te dejavnosti in so se zbirale skupine, so bili že skrajno neprimerni.

Načrte za novo župnijsko duhovno središče so izdelali arhitekti Dušan Kajzer, Ricardo Tomšič, Maja Ivanič in Marko Ušaj, gradilo pa je podjetje SCT. Načrt je predvidel štiri nove veroučne učilnice, tri kabinete za skupinsko delo, dvorano z dvesto petdesetimi sedeži, vrtec za sedemdeset otrok, sobe za šestintrideset študentov, kapelo, pevsko sobo, skladišče, dve pisarni in sejno sobo za župnijsko Karitas ter parkirišče. 27.10.2002 je tedanji ljubljanski nadškof Franc Rode blagoslovil temeljni kamen doma, ki so ga začeli graditi, štiri leta pozneje, oktobra 2006, pa ga je ob odprtju še posvetil. Na ta dan se je pred domom in v dvorani odvijalo več prireditev, potekala je sveta maša.

Fotogalleria

Možnost filtriranja

Ricerca

Tipo di contenuto

CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE

Organizzazione

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam