skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Mappa  

Astronomska društva

V Ljubljani in njeni okolici se je zbralo kar nekaj astronomov in ljubiteljev astronomije, ki so iz ljubezni do nebesnih pojavov in zvezd ustanovili astronomska društva. Per saperne di più
Astronomsko društvo Javornik je nastalo leta 1979 in deluje v Ljubljani. Je najstarejše astronomsko društvo. Razvilo se je iz Astronomske sekcije Prirodoslovnega muzeja društva Slovenije, zato lahko govorimo o prvih zametkih društva že od leta 1952. Svoj observatorij je društvo postavilo na hribu Javornik pri Črnem Vrhu.

Ustvarjalno astronomsko društvo združuje ljudi vseh starosti in poklicev, ki jih zanimata vesolje in astronomija. V društvu potekajo raznolike dejavnosti: predavanja, tedenski sestanki, izobraževalni in raziskovalni astronomski tabori, astronomske naravoslovne noči, ekspedicije, opazovanja, izdelava teleskopov in raziskovalna dejavnost.

Astronomsko društvo Vega v Ljubljani je bilo ustanovljeno maja leta 2001. Nastalo je na temeljih stare astronomske tradicije Gimnazije Šentvid in druženja bivših in sedanjih dijakov šole, ljubiteljev astronomije in članov Univerze za tretje življenjsko obdobje. Društvo si je nadelo ime po zvezdi Vega, ki imena ni dobila po Juriju Vega, ampak je poimenovanje precej starejše. Zvezda Vega je velikega pomena saj je bila ena prvih, okrog katere so odkrili disk iz prahu.

V Ljubljani deluje tudi društvo Astronavtsko raketarski klub Vladimir M. Komarov. Nastal je kot navdušenje nad poletom ameriške vesoljske ladje Apollo 11 in prvim sprehodom astronavta Neila Armstronga in Edwina Aldrina na Luni. Tako so učenci Osnovne šole Toneta Tomšiča v Ljubljani leta 1969 ustanovili klub in ga poimenovali po kozmonavtu Vladimirju M. Komarovu. Vladimir M. Komarov je bil prvi človek, ki je izgubil življenje med vesoljskim poletom, pri neuspešnem pristanku vesoljske ladje Sojuz 1. V naslednjih letih so člani kluba pridobivali delovne prostore v enih od bližnjih roških stolpnic in delovanje kluba je steklo zelo uspešno. Člani društva delujejo amatersko in so se uveljavljali kot navdušenci astronavtike. Pripravljali so številna strokovna, javna predavanja, tečaje, video in kinoprojekcije ter razstave.

 

Fotogalleria

Posizione

Mostra posizione

Informazioni

Password

ASTRONOMIJA, DRUŠTVA, KNJIŽNICE, OPAZOVANJE

Data di pubblicazione

07.12.2009 09:43

Ultima modifica

26.07.2012 10:53

Možnost filtriranja

Ricerca

Tipo di contenuto

CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE

Organizzazione

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam