skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Mappa  

Astronomska naravoslovna noč

Astronomska naravoslovna noč je izobraževalni projekt, namenjen učencem višjih razredov osnovne šole, srednješolcem, študentom ter drugim organiziranim skupinam. Program po količini informacij in predznanju društvo prilagaja obiskovalcem. Per saperne di più
Skupini, ki pride na ANN, usposobljeni demonstratorji UAD v nekaj urah predstavijo lepote in zanimivosti vesolja. Udeleženci spoznajo značilna ozvezdja, se naučijo orientacije na nočnem nebu, izvedo marsikaj o življenju zvezd in zgradbi galaksij ter nastanku vesolja.

Program se leta izvaja na Observatoriju Zaplana. Demonstratorji UAD udeležence najprej seznanijo z ozvezdji in z njimi povezanimi mitološkimi zgodbami. Nato vzamejo v roke vsak svoj binokular, s katerimi si lahko pod vodstvom demonstratorja ogledajo objekte, ki s prostim očesom niso vidni. Za tem se lotijo opazovanja še s teleskopi. Udeleženci spoznajo osnove delovanja teleskopa in si skozi zmogljiv amaterski teleskop ogledajo planete, meglice, kopice, galaksije, dvojne zvezde ... Program se popestri še z nekaj zabavnimi ogrevalnimi igricami, saj lahko ponoči mraz hitro jemlje voljo in koncentracijo.

Letno se programa ANN udeleži več kot 1000 obiskovalcev, vsako leto pa je povpraševanje večje. Tako UAD vsako leto izvede izobraževalni program za demonstratorje, kjer se le-ti izobražujejo v astronomskih vsebinah, ki jih kasneje podajajo obiskovalcem. Program izobraževanja je pripravljen v sodelovanju s profesionalnimi astronomi. Vsak demonstrator mora opraviti tudi teoretični izpit iz astronomije in opraviti preizkusno demonstracijo skupine ANN pred izpitno komisijo.

Soroden programu ANN je Izobraževalni astronomski tabor (IAT). Tabor običajno traja od petka do nedelje. Nočni program je podoben ANN, le da imajo udeleženci več časa na razpolago, da se posvetijo spoznavanju nočnega neba. Podnevi poteka izobraževalni program, kjer udeleženci po vnaprejšnjem dogovoru delajo na astronomskih projektih, ki jih konec tabora predstavijo ostalim. Nikakor pa ne pozabijo na zabavo in družabno vzdušje.

Vsako leto na taboru Zoisovih štipendistov UMMI vodijo program astronomske delavnice, v kateri se, tako kot program tabora v celoti, ukvarjajo s spodbujanjem ustvarjalnosti skupine mladih nadarjenih dijakov in študentov. Udeleženci delajo projekte z astronomsko vsebino, pri čemer poskušajo spodbujati njihove lastne inovativne rešitve in ideje.

IZOBRAŽEVALNI SMOTRI ANN IN IAT

- udeleženci se naučijo orientacije s pomočjo zvezd
- spoznajo osnovna ozvezdja
- pridobijo osnovno predstavo o Osončju
- ločijo med planetom in zvezdo (teoretično, praktično)
- opazujejo Luno in planete našega Osončja
- zvezde niso večne (rojstvo, življenje in smrt zvezde ter spremljajoči pojavi)
- zvedo, kako nastanejo zvezde in planetni sistemi
- zvedo, kaj so to galaksije
- opazujejo dvojne zvezde, spremenljive zvezde, razsute kopice, kroglaste kopice, meglice
- spoznajo osnove oddaljenosti v Vesolju - do planetov, najbližjih zvezd, razsežnost galaksije...
- spoznajo osnovni princip delovanja teleskopa
- začutijo razsežnosti Vesolja in spoznajo, da so mnogi pojavi v Vesolju še povsem neznani
- odkrijejo čudovito novo dejavnost, s katero se lahko ukvarjajo v prostem času.

Fotogalleria

Posizione

Mostra posizione

Informazioni

Password

ASTRONOMIJA, dijaki, OPAZOVANJE, RAZISKOVALNI PROJEKTI, RAZISKOVANJE, UČENCI

Data di pubblicazione

30.12.2009 08:05

Ultima modifica

26.07.2012 11:03

Možnost filtriranja

Ricerca

Tipo di contenuto

CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE

Organizzazione

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam