skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Mappa  

Mesesnelove fotografije porušenega Novega mesta

Nekaj fotografij, ki prikazujejo uničujoče posledice letalskega bombardiranja Novega mesta, je leta 1944 posnel umetnostni zgodovinar, likovni kritik in konservator dr. France Mesesnel.

Per saperne di più

Od leta 1938 je bil zaposlen na mestu konservatorja in banskega spomeniškega referenta v Ljubljani. V času druge svetovne vojne je bilo sicer delovanje Spomeniškega urada močno omejeno in je zajemalo predvsem urejanje dokumentacije in organiziranje zaščite spomenikov pred letalskimi napadi. Ravno zaradi tega je poleti 1944 v Novem mestu pod Mesesnelovim vodstvom potekalo odstranjevanje oltarne slike sv. Miklavža, delo slikarja Tintoretta. Sliko so sneli z oltarja in jo odpeljali v škofijsko zaklonišče na varno.

V tem času so prebivalci Novega mesta vsaj za silo mesto že pospravili in očistili ruševine, tako da so bile ulice znotraj starega mestnega jedra prehodne. Na eni od fotografij je tudi porušen železniški most čez Krko, kar pa ni posledica bombnih napadov na Novo mesto, ampak so ga septembra 1943 po kapitulaciji Italije porušili partizani. Narodnoosvobodilna vojska je namreč odredila uničenje dolenjske železniške proge, kar je ponekod izpeljala tudi s pomočjo železničarjev, da bi s tem onemogočila vdor Nemcev na osvobojeno ozemlje.

Posizione

Mostra posizione

Informazioni

Categorie

storia

Autore della collezione digitale

Mateja Kambič

Password

druga svetovna vojna, Novo mesto, bombni napadi, Mesesnel, France

Data di pubblicazione

29.12.2016 11:03

Ultima modifica

29.12.2016 09:55

Možnost filtriranja

Ricerca

Tipo di contenuto

CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE

Organizzazione

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam