skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Mappa  

Čigavo ime nosi ulica v Novem mestu? IV. del

V letošnjem letu smo pripravili četrti in s tem zadnji sklop prispevkov, ki je zajet v štiri digitalne zbirke »Čigavo ime nosi ulica v Novem mestu«.

Per saperne di più
Zaradi skopih biografskih podatkov nismo posebej predstavili Dilančeve ulice, ki poteka v starem mestnem jedru od Glavnega trga do Šolske ulice. Ulica nosi ime po nekdanjem uglednem meščanu Frideriku Dilancu, ki je leta 1687 po naročilu svoje matere Felicite ustanovil sklad v korist dveh novomeških nevest. Prav tako nismo podobneje predstavili Medičeve ulice, ki se nahaja v soseski Bršljin in nosi ime po Ivanu Medicu (1894-1950), podjetniku in ustanovitelju Industrije perila Novo mesto, predhodnice kasnejše tovarne Labod in tudi ne Gubčeve ulice, ki poteka v soseski Grm in je ime dobila v spomin na kmečke upore in Matijo Gubca ter po njem imenovano Gubčevo brigado.
Biografska gesla osebnosti, po katerih so poimenovane novomeške ulice, so na voljo tudi v Dolenjskem biografskem leksikonu – Bioleksu, do katerega lahko dostopate preko spletnega portala  Knjižnice Mirana Jarca Novo mesto (nm.sik.si). Posamezni prispevki oziroma biografska gesla so bili od leta 2008 do leta 2015 mesečno objavljeni v lokalnem brezplačniku Novi Medij.

Fotogalleria

Možnost filtriranja

Ricerca

Tipo di contenuto

CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE

Organizzazione

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam