skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Mappa  

Dane Zajc (26.10.1929 - 20.10.2005)

Pesnik, dramatik in esejist Per saperne di più
Zaradi izgube Zajčevih matičnih listov v ranem otroštvu pravi datum rojstva ni znan nikomur, 26. oktober 1929 je tako le približek. Rodil se je v revni kmečki družini staršema Pavli in Stanku. Družina je živela na kmetiji v Zgornji Javoršici pri Moravčah, vasi 40 kilometrov vzhodno od Ljubljane. Njegovo otroštvo je boleče zaznamovala vojna; v partizanih sta padla oba brata, isto leto sta umrla tudi Danetov oče in ded, nacisti so požgali domačo hišo. Zaradi požiga šole je med vojno za štiri leta prekinil šolanje. Leta 1947 se je vpisal na poljansko gimnazijo v Ljubljani, istega leta se je v Dijaškem domu Ivana Cankarja spoprijateljil s starejšim Lojzetom Kovačičem. Leta 1951 so ga zaradi političnih stališč zaprli, obsodili in izključili iz gimnazije. Kasneje, leta 1958, je maturiral privatno, a mu je takratna prorežimska študentska organizacija preprečila vpis na univerzo. 

Zaznamovale so ga negativne izkušnje med dveletnim služenjem vojaškega roka v Vipavi, zaradi česar je od tedaj zavestno zavračal socialistični politični sistem. Od leta 1953 je bil dve leti zaposlen na pošti, leta 1955 pa se je zaposlil kot knjižničar v Pionirski knjižnici v Ljubljani, kjer ga je v službo sprejel literarni zgodovinar in pisatelj Franček Bohanec. Tam je ostal vse do svoje upokojitve leta 1989. V tem času so se mu rodili štirje otroci, Danijela, Zlatko, Lenart in Matej. V letih 1981/1982 je kot Fulbrightov štipendist bival v New Yorku. Od leta 1991 do 1995 je bil predsednik Društva slovenskih pisateljev, leta 1993 je postal izredni, leta 1997 pa redni član Slovenske akademije znanosti in umetnosti. 20. oktobra 2005 je slab teden pred svojim 76. rojstnim dnem umrl za posledicami raka. Pokopan je pri cerkvi Sv. Trojice, nedaleč od svoje rojstne vasi.

Dane Zajc je kot eden najpomembnejših slovenskih pesnikov doživel številne prevode v tujih revijah in antologijah, knjižno pa so njegove prevedene pesmi izšle v srbščini, makedonščini, angleščini, nemščini, švedščini in francoščini. Prejel je številne nagrade: nagrado mesta Ljubljana, nagrado Prešernovega sklada, Prešernovo nagrado, dve Grumovi nagradi, Levstikovo nagrado za sprotno ustvarjanje in za življenjsko delo, Jenkovo nagrado in Goranov venec.

Mednarodni literarni krogi v zadnjem času čedalje bolj spoznavajo izjemno in izvirno izrazno moč Zajčeve pesniške besede. Pesem Daneta Zajca je eden izmed največjih prispevkov slovenske ustvarjalnosti tisti kategoriji, ki se ji reče svetovna književnost.

Informazioni

Categorie

letteratura

Password

ESEJISTIKA, SLOVENSKA DRAMATIKA, SLOVENSKI PESNIKI

Data di pubblicazione

22.06.2012 00:00

Ultima modifica

22.06.2012 13:30

Možnost filtriranja

Ricerca

Tipo di contenuto

CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE

Organizzazione

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam